SUV jako Ferrari. 19 modelů, které se v budoucnu mohou stát vyhledávanou klasikou

Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 11. 2019 7:08
SUV jsou dnes nejpopulárnějším automobilovým segmentem napříč Evropou. U jednotlivých výrobců se přitom objevují již přes 20 let, řada z nich tak má šanci stát se v budoucnosti klasikami a sběratelsky vyhledávanými kousky. Třeba jako dnes Ferrari či Porsche. Britský magazín Autocar proto vybral 19 SUV a terénních automobilů, které by si brzy mohly vysloužit status klasického vozu.
Foto: Výrobci

Mercedes-Benz ML

Mercedes-Benz byl z německé trojky prémiových výrobců první, který přišel s velkým luxusním SUV. Stalo se tak v roce 1997 a na rozdíl od svých následovníků vznikala první generace nejprve v rakouském Štýrském Hradci. Až po pár letech se produkce přesunula do Alabamy. Široká paleta motorů zahrnuje benzinové i naftové agregáty. Turbodiesel je nicméně podle Britů slabý, proto se spíše vyplatí zvolit některý z benzinový šesti- nebo osmiválců (ty jsou podle Autocaru i poměrně spolehlivé).

Vrcholem nabídky je provedení ML 55 AMG s 5,5litrovým osmiválcem o výkonu 255 kW, s nímž je vůz na 100 km/h za 6,7 sekundy. Počítat je však potřeba nejen s vyšší spotřebou, ale i cenou. Zatímco nejlevnější kusy standardního ML se dají koupit i kolem 60 tisíc korun, AMG může stát trojnásobek. Vzhledem k popularitě vozu je pak nabídka ojetin široká.

 

Právě se děje

Další zprávy