Chorvatsko chce posílat piráty silnic za mříže. Novinky na cestě k moři pro rok 2019

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 5. 2019 6:34
Chystáte se na to, že v létě naložíte rodinu a kufry do auta a vyrazíte směrem na Makarskou, do Splitu, Zadaru nebo na Istrii? Připravili jsme pro vás přehled změn, které si země po cestě na řidiče připravily.
Foto: ADAC

Do Itálie v létě na zimních pneumatikách raději ne

Pokud se rozhodnete vzít to cestou do Chorvatska přes Itálii, nezapomeňte na to, že vám tamní policie od loňského roku může naúčtovat pokutu ve výši 419 až 1682 eur (tedy cca 11 000 až 44 000 Kč) za to, že na silnici vyrazíte na některých typech zimních pneumatik. Italské předpisy požadují, aby v létě (od 16. května do 15. října) byly na voze nasazeny pláště s rychlostním indexem (písmeno v základním kódovém označení pneumatiky - tedy například H v 205/55 R 16 H) předepsaným v technickém průkazu k vozu (najdete ho na druhé straně v posledním oddílu u povolených velikostí pneumatik). V zimě se přitom často používají (a používat smějí - i v Itálii) pneumatiky s nižším rychlostním indexem, než jaký uvádí technický průkaz. Před cestou do Itálie tedy porovnejte označení obutí s techničákem.

Speciální novinka také platí pro rodiče dětí, cizincům se naštěstí vyhne. U aut registrovaných v Itálii nebo aut, která řídí italský občan, musí být dítě od 1. července 2019 převáženo jen v sedačce, která je vybavena speciálním alarmem, jenž šoféra upozorní na to, že dítě v sedačce zapomněl.

 

Právě se děje

Další zprávy