Chorvatsko chce posílat piráty silnic za mříže. Novinky na cestě k moři pro rok 2019

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 5. 2019 6:34
Chystáte se na to, že v létě naložíte rodinu a kufry do auta a vyrazíte směrem na Makarskou, do Splitu, Zadaru nebo na Istrii? Připravili jsme pro vás přehled změn, které si země po cestě na řidiče připravily.
Foto: Jakub Plíhal

Nová pravidla na Slovensku letní sezonu minou

Slovensko chystá na řidiče nová pravidla, která ale podle tiskové mluvčí tamního ministerstva vnitra Lucie Kirinovičové letní sezonu minou. "Počítáme s účinností od 1. listopadu 2019," uvedla na dotaz Aktuálně.cz.

O co půjde? Například o zvýšení pokuty za telefonování bez handsfree a vůbec manipulaci s telefonem za volantem. Ta se zdvojnásobí: z 50 eur na 100 v blokovém řízení a ze 100 na 200 ve správním. 99 eur zaplatíte za to, že v zácpě neutvoříte uličku pro záchranáře.

Důležitější změnou ale bude to, že pokud policie zastaví vůz, u něhož bylo dříve zaznamenáno porušení dopravních předpisů a nebyla zaplacena pokuta, může ji požadovat po řidiči (aniž by se předchozího přestupku dopustil), případně může autu odebrat poznávací značky a znemožnit mu tak pokračování v cestě. To si policisté navíc mohou pojistit nasazením botičky. 

 

Právě se děje

Další zprávy