Chorvatsko chce posílat piráty silnic za mříže. Novinky na cestě k moři pro rok 2019

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 5. 2019 6:34
Chystáte se na to, že v létě naložíte rodinu a kufry do auta a vyrazíte směrem na Makarskou, do Splitu, Zadaru nebo na Istrii? Připravili jsme pro vás přehled změn, které si země po cestě na řidiče připravily.
Foto: Asfinag

V Rakousku novými tunely a zkušebně stočtyřicítkou

V Rakousku se zlepšuje spíše situace na stávajících úsecích. Na dálnici A9, kterou využijete, pokud do Chorvatska pojedete přes Linec a následně Štýrský Hradec, jsou od loňského prosince otevřeny oba tubusy řetězce tunelů Klaus, který se nachází severně od města Liezen. Napojení na Česko v Rakousku stále není ideální, mohou za to ale i nedokončené dálniční úseky u nás. U našich jižních sousedů se tak na dálnici dostanete nejprve u Freistadtu (pokud jedete přes Budějovice) nebo před Poysdorfem (pokud jedete přes Brno). V obou případech to znamená pár desítek kilometrů přes Rakousko po klasických silnicích.

Pokud se rozhodnete jet přes Linec a následně pokračovat směrem na Salzburg (hodí se při cestě na Istrii), můžete si v Rakousku užít testovací provoz se zvýšenou maximální rychlostí. Na dálnici A1 mezi Melkem a Oedem a také mezi křižovatkou Haid a Sattledtem se smí od prvního srpna loňského roku jet 140 km/h. Ovšem pozor: kvůli nočnímu klidu jen mezi pátou a 22. hodinou a jen za ideálních povětrnostních podmínek.

 

Právě se děje

Další zprávy