Praha jako noční můra řidičů? Podívejte se na města, kde se jezdí nejlépe i nejhůře

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 11. 2019 6:02
Jízda autem po městě. Pro někoho noční můra, pro jiného jen jedna z každodenních činností. Většina řidičů stráví řízením ve městě alespoň nějakou dobu, která nebývá úplně krátká. Soudě podle toho, že celkem za volantem řidič stráví průměrně dva roky svého života. Prodejce dílů Mister Auto se proto rozhodl dát dohromady žebříček měst, ve kterých se jezdí nejlépe i nejhůře. A najdete v něm i Prahu.
Foto: Jakub Plíhal

Jak je na tom Praha

Jediným českým městem v žebříčku od Mister Auto je Praha. Bratislava ani další slovenská města v pořadí vůbec nefigurují.

Vezmeme-li do úvahy celkové pořadí, skončila Praha na 59. místě s celkovým skóre 83,19. Jezdí se v ní tak lépe než třeba v Bruselu, Barceloně, Paříži, již zmíněném Londýně nebo Los Angeles. Docela dobře je na tom česká metropole například, co se týče cen parkování. Dvě hodiny přijdou v přepočtu na 83,4 koruny, což je 19. nejnižší hodnota. Průměrná cena litru benzinu je v přepočtu 32,6 koruny, což z Prahy dělá 46. nejlevnější město v přehledu.

Pokud však vezmeme do úvahy průměrnou mzdu, je Praha 16. nejdražším městem v přehledu, co se týče tankování, a 48. nejdražším místem, co se týká parkování.

Docela vysoko, na celkovém 35. místě, je Praha v hodnocení kvality hromadné dopravy. Za sebou nechala třeba Ženevu, Varšavu nebo Vídeň. Naopak průměrné stáří vozového parku, brané za celou zemi, řadí Prahu až na samotný chvost s průměrně 14,5 lety. Propadla dále i kvalita silnic - Praha je celkově osmdesátá se skóre 84,14. Příliš dobře na tom v hlavním městě nejsou ani s kvalitou ovzduší. Celkové 72. místo a skóre 73,71 je ale lepší než třeba ve Štýrském Hradci, Varšavě nebo Turíně.

Na druhou stranu je Praha jedním z nejbezpečnějších měst v přehledu. V počtu smrtelných úrazů s účastí alespoň jednoho vozu je sedmá nejbezpečnější.

 

Právě se děje

Další zprávy