Praha jako noční můra řidičů? Podívejte se na města, kde se jezdí nejlépe i nejhůře

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 11. 2019 6:02
Jízda autem po městě. Pro někoho noční můra, pro jiného jen jedna z každodenních činností. Většina řidičů stráví řízením ve městě alespoň nějakou dobu, která nebývá úplně krátká. Soudě podle toho, že celkem za volantem řidič stráví průměrně dva roky svého života. Prodejce dílů Mister Auto se proto rozhodl dát dohromady žebříček měst, ve kterých se jezdí nejlépe i nejhůře. A najdete v něm i Prahu.
Dubaj
Dubaj | Foto: Aktuálně.cz

Nejlepší města

Na opačném konci žebříčku je naopak jediné asijské město. Tím je Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Ta se celkově umístila na druhém místě, sklonit se musela před kanadským Calgary. To vyniká například v průměrné rychlosti, která je při pohybu městem ze všech nejvyšší. Vysoko je kanadské město i v otázce kvality ovzduší, počtu aut na obyvatele nebo času stráveného v kolonách. Naopak až za polovinou se Calgary umístilo v hodnocení kvality silnic a dole je také co do kvality MHD. Jinak je tam ale docela bezpečno a ceny benzinu i parkování jsou v lepší polovině žebříčku (litr benzinu vyjde v přepočtu na 23,6 koruny, dvě hodiny parkování v přepočtu na 83 korun).

V nejlepší desítce jsou potom mimo Dubaj jen města ze Severní Ameriky a západní a severní Evropy. Nejvýše umístěným městem Oceánie je 13. Perth, dalším asijským městem je pak na 23. místě posazený Singapur.

Deset nejlepších měst pro jízdu autem

Město Země Celkové skóre
1. Calgary Kanada 100
2. Dubaj SAE 97,87
3. Ottawa Kanada 96,60
4. Bern Švýcarsko 96,23
5. El Paso USA 96,01
6. Vancouver Kanada 95,99
7. Göteborg Švédsko 95,66
8. Düsseldorf Německo 95,36
9. Basilej Švýcarsko 95,28
10. Dortmund Německo 95,27
 

Právě se děje

Další zprávy