Praha jako noční můra řidičů? Podívejte se na města, kde se jezdí nejlépe i nejhůře

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 11. 2019 6:02
Jízda autem po městě. Pro někoho noční můra, pro jiného jen jedna z každodenních činností. Většina řidičů stráví řízením ve městě alespoň nějakou dobu, která nebývá úplně krátká. Soudě podle toho, že celkem za volantem řidič stráví průměrně dva roky svého života. Prodejce dílů Mister Auto se proto rozhodl dát dohromady žebříček měst, ve kterých se jezdí nejlépe i nejhůře. A najdete v něm i Prahu.
Foto: Reuters

Nejhorší města

Pokud vezmeme do úvahy všechny aspekty vyjmenované v předchozím slidu, pak je podle Mister Auto městem, kde se nejhůře jezdí, indická Bombaj. Řidiči tam ztratí nejvíce času v kolonách, pohybují se tam nejnižší rychlostí a i kvalita ovzduší tam patří k nejhorším. Co naopak může řidiče alespoň trochu potěšit, je nejnižší cena za dvě hodiny parkování (v přepočtu 10,4 koruny) i jedny z nejnižších ročních silničních poplatků.

Za Bombají se umístila další asijská města jako mongolská metropole Ulánbátar a indická Kalkata. Čtvrté je největší nigerijské město Lagos a páté pro změnu největší pákistánské město Karáčí. Špatně jsou na tom také města ve Střední a Jižní Americe a desítku uzavírá ruská metropole Moskva. Těsně za "nejlepší desítkou" skončily Atény a dobře si nevedly překvapivě ani například New York, Melbourne nebo Londýn, který skončil na 77. místě se skóre 77,58.

Deset nejhorších měst pro jízdu autem

Město Země Celkové skóre
1. Bombaj Indie 1,00
2. Ulánbátar Mongolsko 20,30
3. Kalkata Indie 29,99
4. Lagos Nigérie 43,13
5. Karáčí Pákistán 51,60
6. Bogotá Kolumbie 56,16
7. Sao Paulo Brazílie 59,12
8. Mexico City Mexiko 64,43
9. Rio de Janeiro Brazílie 65,38
10. Moskva Rusko 65,97
 

Právě se děje

Další zprávy