Automobilky vyrábí interiéry i karoserie z odpadků. Chtějí bojovat za lepší planetu

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 11. 2019 7:15
Plasty, přírodní i umělá kůže, hliník nebo uhlíková vlákna. Materiály, které jsou v nových autech naprosto běžné. Stále více značek ale také začíná používat materiály šetrnější k životnímu prostředí. Nechybí proto recyklované plasty, odpad z výroby vína nebo i kompletně veganská kabina. Na příklady zajímavých některých ekologických řešení u nových aut se podívejte do galerie.

Lexus využívá i zuhelnatělé dřevo

Minulý měsíc v Tokiu odhalil Lexus koncept chystaného elektrického modelu LF-30 Electrified. Ten přitom nepoodhaluje jen blízkou, ale i vzdálenější budoucnost. Má být totiž vizí auta až pro rok 2030. Koncept má v každém kole jeden elektromotor, celkově pak vyvíjí 400 kW a z 0 na 100 km/h se dostane za 3,8 vteřiny. Na jedno nabití pak má auto ujet až 500 km.

To jsou nicméně suchá data, Lexus přitom udržitelnost vozu podporuje i jinak. V interiéru tak čekají nejen poněkud divoké tvary, ale především inovativní materiály. Podlaha a ovladače na volantu tak jsou ze zuhelnatělého cedrového dřeva, kterému se v Japonsku říká Jakisugi. Výplně dveří pro změnu mají vlákna využívající recyklovaný kov.

 

Právě se děje

Další zprávy