Ekologické auto nemusí být škaredá krabice. Nové elektromobily začínají krásnět

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 11. 2019 7:08
Vzpomínáte si, když na trh přišla první vlna novodobých elektromobilů? Designem tato auta příliš neuchvacovala a řada lidí tak elektromobilům a ekologickým autům přisoudila nálepku "těch škaredých" vozidel. Časy se ale mění a od prvního Nissanu Leaf či Toyoty Mirai uběhla dlouhá doba. Už i elektromobily tak lze směle označit za "automobilové miss". Podívejte se na několik příkladů.
Foto: Lotus

Lotus Evija

Čínské Geely před časem koupilo a nyní oživuje britský Lotus. Tradiční automobilka to měla často "nahnuté", soudě dle posledních měsíců se ale pomalu zvedá z pomyslného popela. A jakýmsi žezlem je pro ni hypersport Evija. Ten má čtyři elektromotory s celkovým výkonem 1471 kW, přičemž z 0 na 300 km/h zrychluje kupé za méně než devět vteřin.

Techniku pak doplňuje design, který lze jen těžko označit za klasicky elektrický (pokusů o elektrické super- i hypersporty bylo samozřejmě v posledních letech hned několik a ani jeden z nich klasické elektroauto příliš nepřipomínal). Na výšku má karoserie jen 1122 mm, dále je výrazně aerodynamická a některými prvky připomíná vzdáleně monoposty formule 1.

Typické jsou Venturiho tunely v zadní části karoserie, kterými vzduch obtéká přímo skrz karoserii. Poznáte je bezpečně, mají červené diodové ohraničení tvořící skupinová světla. Je to prvek, který nemusí sednout každému, je každopádně docela originální. Auto vznikne ve 130 kusech, jeden bude stát v přepočtu více než 50 milionů korun bez daně.

 

Právě se děje

Další zprávy