Do zásuvky, nebo vůbec. Automobilky věští konec spalovacích motorů, takové mají plány

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 4. 2021 6:02
Velká Británie oznámila, že v roce 2030 zakáže prodej aut s benzinovým nebo naftovým motorem. A není jediná, která takový krok plánuje. To všechno, spolu s tlakem evropských orgánů na snižování flotilových emisí, nutí automobilky razantně investovat do elektrifikace. A někdo už ani nic jiného než elektromobily dělat nebude. Jaká je elektrická strategie automobilek? Podívejte se do přehledu.
Foto: Ford

Ford

Chcete Ford se spalovacím motorem? Budete si muset pospíšit. Od roku 2030 už totiž modrý ovál nenabídne jiné než plně elektrické auto. A od roku 2026 potom jiné než plug-in hybridní nebo elektrické. Řeč je přitom o osobních autech, u dodávek mají být v roce 2030 plně elektrické dvě třetiny prodaných kusů. Kdy i v nich spalovací motory skončí zatím jasné není.

Krok "zelektrizovat" všechna osobní auta bez rozdílu je přitom jasně namířen na britský trh, který je pro automobilku v Evropě jeden z nejdůležitějších. Je přitom paradoxní, že dnes má Ford v Evropě v nabídce jediný elektromobil - SUV Mustang Mach-E, které se navíc třeba v Česku teprve začne prodávat. Modrý ovál také zahájil spolupráci s VW, díky které bude moci využít jeho platformu MEB pro elektromobily.

 

Právě se děje

Další zprávy