Do zásuvky, nebo vůbec. Automobilky věští konec spalovacích motorů, takové mají plány

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 4. 2021 6:02
Velká Británie oznámila, že v roce 2030 zakáže prodej aut s benzinovým nebo naftovým motorem. A není jediná, která takový krok plánuje. To všechno, spolu s tlakem evropských orgánů na snižování flotilových emisí, nutí automobilky razantně investovat do elektrifikace. A někdo už ani nic jiného než elektromobily dělat nebude. Jaká je elektrická strategie automobilek? Podívejte se do přehledu.

BMW

BMW zatím spalovací motory nezavrhuje, počítá s nimi minimálně do konce aktuální dekády. Zároveň ale stejně jako další myslí elektricky. Plán německého výrobce je aktuálně takový, že nejméně polovinu prodejů celého německého koncernu (kam spadá i Mini a Rolls-Royce), ne jen BMW samotného, budou v roce 2030 tvořit elektromobily. Elektromobily s modrobílou vrtulí přitom budou v nabídce ve všech segmentech, kde bude značka působit. Zatím nejnovější jsou BMW iX a BMW i4.

Ovšem třeba Mini už od roku 2030 jinak než s elektrickým pohonem koupit nepůjde. Jen o tři roky dříve mají elektromobily tvořit polovinu prodejů britského výrobce. Momentálně má přitom Mini jen jeden elektromobil, Cooper SE, do dvou let ho doplní ještě bezemisní verze nového Countrymanu. A elektromobil nabídne i Rolls-Royce, a to nejspíše už v roce 2025. Podobně jako BMW ale ani britský výrobce luxusních aut spalovací motory úplně nezavrhuje.

BMW mimochodem na příští rok chystá malou sérii vodíkového modelu i Hydrogen Next, takže se vedle energie z baterií stále zabývá i energií z vodíku.

 

Právě se děje

Další zprávy