Auta, ze kterých se stávají veterány. Třicetiny slaví Škoda Forman i exotické modely

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 1. 2020 7:17
30 let je věk, kdy je možné zažádat o zařazení auta mezi historická vozidla a používat tak veteránské značky. A rok 1990 byl na zajímavé automobily poměrně bohatý. Především, veterány se stanou i vozy, které je dodnes celkem běžně možné vídat na silnicích. Podívejte se na výběr modelů, u nichž letos uplyne třicet let od začátku prodeje.
Foto: Výrobci

Renault Clio

Jedna z nejdostupnějších cest tohoto přehledu, jak se dostat k autu, které by mohlo nést pečeť historického vozidla. A i přes nízké ceny jde o model ikonický. První generace Renaultu Clio totiž měla nelehký úkol - nahradit mimořádně populární Renault 5. A ačkoliv se předchůdce nakonec dělal ještě několik let souběžně, Cliu se povedlo na jeho úspěch navázat. Nejprve sebralo titul pro evropské auto roku 1991 a následně se stalo bestsellerem, přičemž toto spojení trvá prakticky dodnes, kdy je v nabídce pátá generace malého vozu.

První Clio se nabízelo s tří- i pětidveřovou karoserií a s celou řadou motorových verzí. Nechyběl dokonce ani naftový agregát. Spíše než základní jedenácti- či dvanáctistovky (dají se sehnat i za několik tisícovek) budí mezi sběrateli zájem sportovní verze. Ta asi nejžádanější, Williams, přišla ale až v roce 1993, takže si na oficiální status veteránu musí ještě chvilku počkat. Minimálně cenově ale už dnes několikanásobně převyšuje běžná Clia. Existuje i slabší sportovní verze 16S s benzinovou osmnáctistovkou. I ta ale stojí několikrát více než běžné verze.

 

Právě se děje

Další zprávy