Auta, ze kterých se stávají veterány. Třicetiny slaví Škoda Forman i exotické modely

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 1. 2020 7:17
30 let je věk, kdy je možné zažádat o zařazení auta mezi historická vozidla a používat tak veteránské značky. A rok 1990 byl na zajímavé automobily poměrně bohatý. Především, veterány se stanou i vozy, které je dodnes celkem běžně možné vídat na silnicích. Podívejte se na výběr modelů, u nichž letos uplyne třicet let od začátku prodeje.
Foto: Archiv společnosti ŠKODA AUTO

Škoda Forman

Třicet let je letos i jednomu z českých aut. Škoda Forman se do prodeje dostala v roce 1990, přičemž šlo o prodloužený a praktičtější Favorit. Ten obnovil tradici kombíků s okřídleným šípem ve znaku. Stejně jako výchozí hatchback mělo kombi rozvor náprav o délce 2,45 metru. Rozdíl byl v karoserii natažené na 4160 mm. To zvětšilo zavazadlový prostor na 400 litrů. Motoricky se Forman od Favoritu neodlišoval, měl tedy zážehovou čtyřválcovou třináctistovku s výkonem 43 nebo 46 kW, respektive 40 nebo 50 kW po modernizaci. Škodovka vyrobila i celou řadu speciálních verzí - za zmínku stojí třeba Excellent, Black Line nebo Solitaire.

Celkem vzniklo kolem 220 tisíc Formanů, případně odvozené nákladní verze Praktik, která neměla zadní sedačky, místo nich byl nákladový prostor. Pokud na Forman narazíte v inzerci, dá se sehnat i za pár tisícovek. Ovšem soudě dle cen Favoritu, které především v bazarech v poslední době stouply, se něco podobného dá očekávat i u Formana. Ostatně v české inzerci narazíte třeba na kousek z roku 1993 s necelými 62 tisíci najetými kilometry ve výbavě Prima za 100 tisíc korun. Na veteránské doklady si ale u něj zájemce ještě chvíli počká.

 

Právě se děje

Další zprávy