15 aut roku 2018: Letos udávala trendy nabubřelá SUV i dostupné hatchbacky

Martin Přibyl Jan Matoušek Martin Přibyl, Jan Matoušek
25. 12. 2018 7:03
Uplynulý rok se nesl ve znamení kompaktních hatchbacků a SUV. Vybrali jsme 15 aut, která až na jednu výjimku letos přišla na český trh a udávala na něm trendy. Ať už se jedná o Dacii Duster, nebo Rolls-Royce Cullinan.
Foto: Kia

Kia Ceed

Korejci opět postavili výborné auto. Rok 2018 by se dal označit za rok kompaktů. Nejen že do tohoto segmentu přišel mimořádně důležitý čtvrtý Ford Focus, už třetí generaci dostala také Kia Ceed - ano, nově bez apostrofu. V Žilině produkovaný kompakt vsadil na design někde mezi Stingerem a Riem. Je tedy atraktivní, stále ovšem s řadou konzervativních prvků. Podobně jako u Focusu mohou někteří vozu vyčítat přítomnost moderní, avšak designově stále trochu kontroverzní volně stojící obrazovky multimediálního systému. Nicméně podobně jako Focus nemá ani Ceed nějaké výraznější slabiny.

Jak dokazují testy, auto je po jízdní stránce naladěné lépe než předchůdce. Také v kabině je i přes stejný rozvor jako v minulosti dostatek místa ve všech směrech. K tomu lze přidat dobrý poměr mezi cenou (od 380 tisíc korun) a výbavou a zachování, pro někoho důležitého, atmosférického benzinového motoru (tím je základní čtrnáctistovka). Motory jsou však jedním z míst, kde Ceed na svoji konkurenci trochu ztrácí. Například přeplňovaný litr (test) nabídnou Focus a Golf lepší. Trumfem Ceedu oproti konkurenci může být provedení ProCeed. Jde o stylový shooting brake jako doplnění hatchbacku a kombi. V příštím roce se na trh dostane také sportovní varianta GT.

 

Právě se děje

Další zprávy