15 aut roku 2018: Letos udávala trendy nabubřelá SUV i dostupné hatchbacky

Martin Přibyl Jan Matoušek Martin Přibyl, Jan Matoušek
25. 12. 2018 7:03
Uplynulý rok se nesl ve znamení kompaktních hatchbacků a SUV. Vybrali jsme 15 aut, která až na jednu výjimku letos přišla na český trh a udávala na něm trendy. Ať už se jedná o Dacii Duster, nebo Rolls-Royce Cullinan.
Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz třídy A

První auto, které reaguje na pozdrav. Čtvrtá generace třídy A od Mercedesu jako první přinesla hlasové ovládání nové generace. To už nemá reagovat jen na pokyny ve stylu "Navigovat na Pernerova 47, Praha!", ale i na volně formulované pokyny. Potřebujete zvýšit teplotu? Stačí říci, že vám je zima. Hledáte nejbližší čínskou restauraci? Můžete zkusit nahlásit, že máte hlad a chuť na čínu. Unikátní hlasové ovládání se zapíná pozdravem "Hey, Mercedes". Systém sice ještě má své mouchy a podle prvních testů nefunguje vždy tak, jak má, ale podobné řešení již nasazuje třeba BMW v nové generaci palubních systémů (například v řadě 3 nebo SUV X5). Do budoucna se stane trendem.

Celkovým pojetím pak čtvrté áčko potvrzuje odklon Mercedesu od originálně pojatých prvních dvou generací. Místo mini MPV se opět jedná o konvenční hatchback, který má konkurovat Volkswagenu Golf. Technologicky vyspělý palubní systém a další pokročilé technologie ale tentokrát lépe ospravedlní vyšší cenu auta. Zajímavostí je také použití 1.3l čtyřválce, který pochází ze společného vývoje s Renaultem. Na specifikace a ceny vybraných verzí třídy A se můžete podívat zde.  

 

Právě se děje

Další zprávy