15 aut roku 2018: Letos udávala trendy nabubřelá SUV i dostupné hatchbacky

Martin Přibyl Jan Matoušek Martin Přibyl, Jan Matoušek
25. 12. 2018 7:03
Uplynulý rok se nesl ve znamení kompaktních hatchbacků a SUV. Vybrali jsme 15 aut, která až na jednu výjimku letos přišla na český trh a udávala na něm trendy. Ať už se jedná o Dacii Duster, nebo Rolls-Royce Cullinan.
Foto: Ford

Ford Focus

Největší vyzyvatel Golfu se vrací v nejlepší formě. Čtvrtá generace Focusu přišla letos přesně dvacet let po první, která je dle mnohých dodnes nepřekonaným etalonem jízdních vlastností mezi kompaktními vozy. Podobně jako předchůdce je sice novinka opět globálním vozem, ovšem daleko lépe vyhovujícím evropskému vkusu. Vůz má přímé řízení i dobře nastavený a přitom komfortní podvozek. Kromě toho nabízí řadu rozličných variant od sportovně laděné ST-Line, přes luxusní Vignale až po terénní Active. Všechny navíc nabízí karoserii hatchback i kombi.

Pouze na některých trzích je dostupný elegantní sedan. V příštím roce pak nabídku rozšíří skutečně sportovní verze ST. Na úrovni mainstreamové konkurence je i nabídka komfortních a bezpečnostních prvků, někomu se nicméně nemusí líbit třeba volně stojící obrazovka multimediálního systému, připomínající menší Fiestu. Za cenu pod 370 tisíc korun jde nicméně o více než zdatného rivala Volkswagenu Golf, který ale již v příštím roce přijde v nové generaci. Letitá bitva mezi Fordem a Volkswagenem tak přejde do nového kola.

Podívejte se na naše srovnání Focusu s jeho dávným předchůdcem Escortem.

 

Právě se děje

Další zprávy