15 aut roku 2018: Letos udávala trendy nabubřelá SUV i dostupné hatchbacky

Martin Přibyl Jan Matoušek Martin Přibyl, Jan Matoušek
25. 12. 2018 7:03
Uplynulý rok se nesl ve znamení kompaktních hatchbacků a SUV. Vybrali jsme 15 aut, která až na jednu výjimku letos přišla na český trh a udávala na něm trendy. Ať už se jedná o Dacii Duster, nebo Rolls-Royce Cullinan.
Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus

První supersportovní SUVLamborghini počátkem letošního roku uvedlo na český trh model Urus. I italský výrobce supersportů, který je součástí koncernu Volkswagen, tak chce vydělat na rostoucím segmentu zvýšených vozů. Tedy ne, že by Urus byl modelem pro každého, byť do velké míry využívá koncernové díly a pod kapotou je v zásadě stejný motor jako v Porsche Cayenne Turbo. Čtyřlitrový přeplňovaný osmiválec má však 478 kW (tedy o 74 kW více než v Porsche) a 850 Nm točivého momentu. Postavit Urus do garáže vedle Huracánu nebo Aventadoru ale bude lákat řadu zámožných zákazníků a je pravda, že snad žádné jiné SUV nedokáže jet rychlostí 305 km/h a z nuly na sto zrychlit za 3,6 sekundy. 

Podobná čísla budou zákazníkům imponovat minimálně do doby, než svoje SUV na konci příštího roku ukáže světu Aston Martin (jmenovat se bude DBX) a než v roce 2022 se svým modelem, známým zatím pod názvem Purosangue, přispěchá i Ferrari. 

 

Právě se děje

Další zprávy