Veteránem se pomalu stávají běžná auta. 30 let slaví třetí VW Golf i první Opel Astra

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2021 6:32
Hranice pro to, aby mohlo být auto považováno za veterán a dostat, při splnění celé řady podmínek, veteránské značky, je 30 let. Letos se tak do této hranice dostávají auta vyrobená v roce 1991. A to znamená i modely, které lze dodnes běžně vídat na silnicích nebo v autobazarech. Vybrali jsme některá zajímavá auta, která letos slaví třicátiny. Podívejte se do galerie.
Foto: Opel

Opel Astra F

V září 1991 měl premiéru první kompaktní Opel se jménem Astra. Až do té doby kompakty s bleskem ve znaku používaly označení Kadett (jen britský Vauxhall užíval i u posledních generací tohoto modelu jméno Astra). Novinka byla vzhledově modernější a technicky vytříbenější, nabídka karoserií zahrnovala tří- i pětidveřový hatchback a kombi, o něco později se přidaly i sedan a kabriolet. Nabídka motorů zahrnovala výhradně čtyřválce, a to benzinové i naftové. 

Výkonové spektrum bylo široké a začínalo na 44 kW, naproti tomu špičkový dvoulitr ve variantě GSi měl 110 kW. Na silnicích jde dodnes o poměrně běžný model, v německé inzerci se aktuálně nejdražší verze z roku 1991 pohybují kolem v přepočtu 80 tisíc korun, ty nejlevnější se dají sehnat ale i čtyřikrát levněji.

 

Právě se děje

Další zprávy