Veteránem se pomalu stávají běžná auta. 30 let slaví třetí VW Golf i první Opel Astra

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2021 6:32
Hranice pro to, aby mohlo být auto považováno za veterán a dostat, při splnění celé řady podmínek, veteránské značky, je 30 let. Letos se tak do této hranice dostávají auta vyrobená v roce 1991. A to znamená i modely, které lze dodnes běžně vídat na silnicích nebo v autobazarech. Vybrali jsme některá zajímavá auta, která letos slaví třicátiny. Podívejte se do galerie.
Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz W140

Třicet let letos slaví i Mercedes-Benz třídy S série W140 (s přezdívkou Mamut). Mezigeneračně limuzína výrazně dospěla a byla rozhodně výrazným kusem auta - základní model měl na délku 5,11 metru a prodloužená verze dokonce 5,21 metru. Konstruktéři se zaměřili také na dokonalý komfort, W140 tak dostala třeba dvojité zasklení nebo adaptivní tlumiče. Ale především šlo o naprostou technickou špičku ve své době. Trojcípá hvězda investovala do vývoje nemalé prostředky, ten se dokonce o 18 měsíců zdržel.

Za tím stálo uvedení dvanáctiválcového motoru - prvního v útrobách osobního Mercedesu. Automobilka potřebovala čas na celkové vyladění vozu. Šestilitrový dvanáctiválec o výkonu 300 kW se objevil provedení SE (a SEL s delším rozvorem). Přišly samozřejmě také slabší benzinové jednotky se šesti a osmi válci, nabídku doplnil i šestiválcový diesel. Mercedes už tak technicky vyladěný model dále upravoval, poprvé se u něj třeba objevilo sériové ESP, a to v roce 1995 u dvanáctiválcového kupé. Ceny sedanů s dvanáctiválcem z roku 1991 se umí vyšplhat až zhruba k milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy