Veteránem se pomalu stávají běžná auta. 30 let slaví třetí VW Golf i první Opel Astra

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2021 6:32
Hranice pro to, aby mohlo být auto považováno za veterán a dostat, při splnění celé řady podmínek, veteránské značky, je 30 let. Letos se tak do této hranice dostávají auta vyrobená v roce 1991. A to znamená i modely, které lze dodnes běžně vídat na silnicích nebo v autobazarech. Vybrali jsme některá zajímavá auta, která letos slaví třicátiny. Podívejte se do galerie.
Foto: Seat

Seat Toledo

V roce 1991 začala automobilová pouť mnoha známých jmen, vedle Astry sem spadá i Seat Toledo. První generace španělského liftbacku byla technicky příbuzná druhé generaci Volkswagenu Golf a jednalo se vůbec první Seat, vyvinutý kompletně pod taktovkou německého koncernu VW. To vedle sdílené platformy znamená i řadu koncernových agregátů se čtveřicí válců. Je přitom jedno, jestli s pohonem na benzin, nebo na naftu.

Zatímco nejslabší diesel produkoval 50 kW, nejsilnější benzinová osmnáctistovka dosahovala téměř dvojnásobné hodnoty - konkrétně 94 kW. Pozdější verze mají ještě o něco vyšší výkon. Toledo vynikalo praktičností a vnitřním prostorem, nikdy se z něj ale nestal takový bestseller jako třeba z mateřského Golfu. Mimochodem první generace vozu přežila v čínské licenci až do poloviny minulé dekády.

 

Právě se děje

Další zprávy