Dění kolem EET jsme sledovali celý den. I přes jednotlivé problémy se zdá, že se ostrý start povedl a k výraznějším výpadkům nedošlo. Další vývoj budeme i dále zaznamenávat. Děkujeme, že jste naše zpravodajství sledovali.
Ostrý provoz elektronické evidence tržeb funguje plynule a bez problémů, sdělila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 37 169 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40 000 podnikatelů.
Restauratéři a hoteliéři od čtvrteční půlnoci do 23:00 odeslali na servery Finanční správy 2,8 milionu účtenek. Jen za poslední čtyři hodiny přibylo zhruba 300 000 účtenek.
Andreje Babiše ve studiu DVTV nahradil kritik EET Boleslav Buzek z iniciativy Radostné Česko bez EET. "Represí snížit šedou ekonomiku nejde. EET je navíc jen chorvatský recept, který západní státy nemají. V Chorvatsku je přitom stínová ekonomika na 30 procentech HDP. V Česku je to 15 procent," řekl.
EET startuje! Andrej Babiš živě v DVTV. Co si o elektronické evidenci tržeb myslíte? Napište nám vaše zkušenosti a sdílejte!
Zveřejnil(a) DVTV dne 01. Prosinec 2016
Některé restaurace se evidentně kontroly z finančního úřadu nebojí ani po zavedení EET.
Jak v nasi hospode funguje #EET - no, asi jako vsude... po obede servirka kasirovala se slovy - nebudu behat pro tu blbost, ne?
— Petra Skřivánková (@PetraSkriv) December 1, 2016
Andrej Babiš v živém rozhovoru s Danielou Drtinovou celou dobu odmítá, že by na poslední chvíli vnášel do zákona nekoncepční výjimku. Řeč byla o jeho návrhu na to, aby se EET netýkalo podnikatelů s obratem do 250 tisíc korun, kteří budou platit paušální daň. "V žádném případě nejde o výjimku z EET. Jen chci zjednodušit životy nejmenším živnostníkům," řekl Babiš.
Andrej Babiš v rozhovoru v DVTV prohlásil, že by od července roku 2017 chtěl spustit účtenkovou loterii. "Až vysoutěžíme dodavatele na loterii, tak doufám, že od července spustíme loterii a potom budou všichni ty účtenky sbírat a budou soutěžit, protože pak budou moci vyhrát každý měsíc například auto," řekl Babiš.
"Systém funguje a je to skvělé. Poctiví podnikatelé mají to, po čem dlouho volali. Konečně tu budou platit daně všichni," zahájil své vystoupení v živém vysílání DVTV ministr financí Andrej Babiš. EET je podle něj nejmodernější technologie, kterou šlo pro evidenci tržeb použít. "Mluvil jsem o tom i s šéfem americké finanční správy," dodal Babiš.
Do pražského Karlína už k živému vysílání DVTV dorazil ministr financí Andrej Babiš. Přenos začíná ve 20:00.
Andrej Babiš dorazil do studia. ŽIVĚ ve 20:00 #EET #uctenka pic.twitter.com/p0uyM1QoFY
— DVTV (@DVTVcz) December 1, 2016
Restauratéři a hoteliéři od dnešní půlnoci do 19:00 odeslali na servery Finanční správy 2,5 milionu účtenek. "Elektronická evidence tržeb běží v ostrém provozu, který začal dnes, plynule a bez problémů," řekla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Do EET je zatím zapojeno 37 098 podnikatelů, což zhruba odpovídá dřívějším odhadům Finanční správy. Podle nich se první vlna EET týká zhruba 40 000 podnikatelů.
Na Twitteru někteří uživatelé hlásí, že portál EET měl výpadek, který trval více jak hodinu. Problémy to však způsobilo jen těm, kdo se chtěli nově registrovat nebo si ověřit na webu Finanční správy účtenku.
Portal #EET leží už hodinu. Nikdo si nemůže vygenerovat certifikat do (nové, založní) pokladny či zkontrolovat zaslané tržby. https://t.co/odlrUlnkJP
— Michal Blaha (@michalblaha) December 1, 2016
Štáb DVTV se připravuje na večerní vysílání k EET. Dorazí i Andrej Babiš.
Poslední přípravy vrcholí. Ve 20:00 startuje Babišova účtenka. ŽIVĚ na DVTV. #uctenka #EET pic.twitter.com/aUuXciBiUt
— DVTV (@DVTVcz) December 1, 2016
Majitel malé restaurace Daniels v Jindřichově na Bruntálsku Daniel Iljaševič je příznivcem elektronické evidence tržeb. Sám pokladny prodává a podle něj budou pro hospodské zjednodušením práce. "Je jasné, že kdo EET řešil na poslední chvíli, tak teď řeší problémy," myslí si.
V jeho podniku obsluhuje Beáta Rachunková, kterou systém zatím trochu trápí. "Zkoušíme ho už tři měsíce. Někdy účtenka vyjede, někdy ne. Jeden den zadáme položku, druhý den tam není," líčí mouchy. Podle majitele podniku se ale tyhle drobnosti brzy vychytají. "Věřím, že třeba pro starší personál, pokud ti lidé nepoužívali žádné moderní technologie, to může být problém. Ale kdo chce, naučí se. Navíc větší restaurace už v tomto systému pracovaly, jen se tam přidal nový modul. Co si budeme povídat, největší problém budou mít s EET ti, kteří jeli na černo," myslí si Daniel Iljaševič.
Že by někdo musel zdražovat, nebo dokonce zavírat podnik kvůli EET, považuje za nesmysl. Podle něj EET nemůže ani zdržovat. "Účtenku musíte také napsat a pak sečíst. A pokladna je blbuvzdorná. Vypočte vám i to, kolik máte hostovi vrátit," říká. Systém je podle mě jednoduchý, na větších pokladnách jsou dokonce ikony, na kterých je třeba kola, sprite a další položky, stačí na ně kliknout.
Daniels funguje pár měsíců, majitel ještě ani nestačil vyrobit vývěsní štít. Je to jediná hospoda v Jindřichově, kde dostanete i jídlo. Obsluhovat i chystat jídlo stíhá Beáta Rachunková sama, a když je přes den hospůdka prázdná, tak se ještě věnuje svému internetovému obchodu. Do podniku prý chodí hlavně známí, jen o víkendech je v něm živěji. A majitel věří, že v létě podnik zaplní výletníci.
Blíží se speciální živé vysílání DVTV ke spuštění elektronické evidence tržeb. Jaké dopady bude mít? Ví to vůbec ministerstvo financí? Zeptáme se přímo Andreje Babiše a dále také kritika EET Boleslava Buzka nebo podnikatelů, kteří s ní budou mít první ostré zkušenosti. Začínáme ve 20 hodin.
Nejhlasitěji dnes z politických stran proti EET v médiích vystupovala ODS a všímají si toho i lidé na sociálních sítích.
Baví mne ten zoufalý optimismus @ODS_CZ, že někdy budou mít možnost zrušit #EET.
— Ondřej Surý (@oerdnj) December 1, 2016
Na osoblažském náměstí, které se sídlištními paneláky v jinak vesnické zástavbě vypadá trochu nepatřičně, je malinkatá Hospoda u Irči. V ní dnes po zavíračce ve 14 hodin seděla s hlavou v dlaních Irena Možíšková. Pokladnu jí ještě nepřivezli, ale ona nemohla svůj podnik prostě zavřít. Denně vydává menu, které je pro pravidelné, předem nahlášené hosty ve zvýhodněné ceně 61 korun. Čerstvě zdražila o korunu kvůli rostoucím nákladům. Teď se bojí, že bude mít průšvih. Na nelehké podnikání zůstala po rozvodu sama a kdyby věděla, kde v Osoblaze najít práci, nejraději by se na provozování hospody vykašlala. Za 23 let si prý nevzala pořádnou dovolenou, vyjma čtvrtku, kdy je otevřeno jen do dvou, bývá v hospodě denně do večera, výdělky jsou sotva na přežití.
"Počkám dnes do odpoledne, snad pokladnu ještě přivezou, ať můžu zítra normálně otevřít. Snad zato nedostanu žádnou pokutu," obává se Irena Možíšková. Objednala si pokladnu za deset tisíc korun, 26. listopadu jí dopravce přivezl zařízení za 15 tisíc, na které prostě neměla. Tak ho obratem vrátila. Teď netrpělivě vyhlíží novou dodávku.
Podnikatelka Kateřina Ptáčková si dnes sama stoupla za výčepní pult restaurace Slezska P.U.O.R. nedaleko ostravské Stodolní ulice, aby při náporu při vydávání obědového menu pomohla personálu. Přestože systém fungoval bez komplikací, časově je podle ní obsluha klientů určitě náročnější než dříve. "Číšníci se ale samozřejmě školili," řekla. Restaurace s kapacitou 270 míst si vybrala přenosné platební terminály. Protože už dříve měla některé potřebné technické zázemí, stály ji investice do EET zhruba 15 000 korun.
Brno žije po svém i v den, kdy odstartovala EET.
V #Brno přišla tma zcela hladce i navzdory #EET.
— GeeZeR™ (@Gee2eR) December 1, 2016
Výrazné zdražení může být podezřelé.
I kdyby #EET stála 50 000 ročně, tak je to ca 140 Kč denně. Někteří zdražují o 20 %. To měli tržby jen 700 za den? A to nepočítám pokles DPH
— Janis Aliapulios (@janis_ali) December 1, 2016
Rozesláním smutečních parte oznámila po 25 letech konec "z důvodu arogance státní moci" restaurace Šedlbauer v šumavském Čachrově na hlavní silnici z Plzně do Železné Rudy, která poslední půlrok otvírala většinou jen přes oběd. Nájemce opustil obecní hospodu v polovině listopadu, obec jedná s jiným provozovatelem.
Majitel pivnice v Dobřanech na Plzeňsku Josef Hájek odhaduje, že skončí 25 až 30 procent v zemi, hlavně na vesnicích. "Nebudou na to mít," soudí. Jmenoval například provozovnu u náměstí v Dobřanech a v nedalekých Řenčích, mluví se i o Měčíně. Letos podle něj restaurace postihly tři likvidační věci – EET, zákaz kouření a rušení automatů dotujících cenu piva.