Za účtenku auto. Babiš chce spustit loterii k EET v červenci

Živě
První den fungování jsme elektronické evidence tržeb jsme sledovali v online přenosu. Od čtvrteční půlnoci se povinně zapojily restaurace, hospody, kavárny, hotely či penziony.
První den s EET
První den s EET | Foto: Economia
Živě
Aktualizovat reportáž
23:20

Dění kolem EET jsme sledovali celý den. I přes jednotlivé problémy se zdá, že se ostrý start povedl a k výraznějším výpadkům nedošlo. Další vývoj budeme i dále zaznamenávat. Děkujeme, že jste naše zpravodajství sledovali.

23:10

Ostrý provoz elektronické evidence tržeb funguje plynule a bez problémů, sdělila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 37 169 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40 000 podnikatelů.

23:01

Restauratéři a hoteliéři od čtvrteční půlnoci do 23:00 odeslali na servery Finanční správy 2,8 milionu účtenek. Jen za poslední čtyři hodiny přibylo zhruba 300 000 účtenek.

21:18

Andreje Babiše ve studiu DVTV nahradil kritik EET Boleslav Buzek z iniciativy Radostné Česko bez EET. "Represí snížit šedou ekonomiku nejde. EET je navíc jen chorvatský recept, který západní státy nemají. V Chorvatsku je přitom stínová ekonomika na 30 procentech HDP. V Česku je to 15 procent," řekl.

EET startuje! Andrej Babiš živě v DVTV. Co si o elektronické evidenci tržeb myslíte? Napište nám vaše zkušenosti a sdílejte!

Zveřejnil(a) DVTV dne 01. Prosinec 2016
20:55

Některé restaurace se evidentně kontroly z finančního úřadu nebojí ani po zavedení EET.

20:50

Andrej Babiš v živém rozhovoru s Danielou Drtinovou celou dobu odmítá, že by na poslední chvíli vnášel do zákona nekoncepční výjimku. Řeč byla o jeho návrhu na to, aby se EET netýkalo podnikatelů s obratem do 250 tisíc korun, kteří budou platit paušální daň. "V žádném případě nejde o výjimku z EET. Jen chci zjednodušit životy nejmenším živnostníkům," řekl Babiš.

20:28

Andrej Babiš v rozhovoru v DVTV prohlásil, že by od července roku 2017 chtěl spustit účtenkovou loterii. "Až vysoutěžíme dodavatele na loterii, tak doufám, že od července spustíme loterii a potom budou všichni ty účtenky sbírat a budou soutěžit, protože pak budou moci vyhrát každý měsíc například auto," řekl Babiš.

20:08

"Systém funguje a je to skvělé. Poctiví podnikatelé mají to, po čem dlouho volali. Konečně tu budou platit daně všichni," zahájil své vystoupení v živém vysílání DVTV ministr financí Andrej Babiš. EET je podle něj nejmodernější technologie, kterou šlo pro evidenci tržeb použít. "Mluvil jsem o tom i s šéfem americké finanční správy," dodal Babiš.

19:56

Do pražského Karlína už k živému vysílání DVTV dorazil ministr financí Andrej Babiš. Přenos začíná ve 20:00.

19:50

Restauratéři a hoteliéři od dnešní půlnoci do 19:00 odeslali na servery Finanční správy 2,5 milionu účtenek. "Elektronická evidence tržeb běží v ostrém provozu, který začal dnes, plynule a bez problémů," řekla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Do EET je zatím zapojeno 37 098 podnikatelů, což zhruba odpovídá dřívějším odhadům Finanční správy. Podle nich se první vlna EET týká zhruba 40 000 podnikatelů.

Foto: Jakub Plíhal
19:28

Na Twitteru někteří uživatelé hlásí, že portál EET měl výpadek, který trval více jak hodinu. Problémy to však způsobilo jen těm, kdo se chtěli nově registrovat nebo si ověřit na webu Finanční správy účtenku.

19:22

Štáb DVTV se připravuje na večerní vysílání k EET. Dorazí i Andrej Babiš.

18:54

Majitel malé restaurace Daniels v Jindřichově na Bruntálsku Daniel Iljaševič je příznivcem elektronické evidence tržeb. Sám pokladny prodává a podle něj budou pro hospodské zjednodušením práce. "Je jasné, že kdo EET řešil na poslední chvíli, tak teď řeší problémy," myslí si. 

V jeho podniku obsluhuje Beáta Rachunková, kterou systém zatím trochu trápí. "Zkoušíme ho už tři měsíce. Někdy účtenka vyjede, někdy ne. Jeden den zadáme položku, druhý den tam není," líčí mouchy. Podle majitele podniku se ale tyhle drobnosti brzy vychytají. "Věřím, že třeba pro starší personál, pokud ti lidé nepoužívali žádné moderní technologie, to může být problém. Ale kdo chce, naučí se. Navíc větší restaurace už v tomto systému pracovaly, jen se tam přidal nový modul. Co si budeme povídat, největší problém budou mít s EET ti, kteří jeli na černo," myslí si Daniel Iljaševič.

Že by někdo musel zdražovat, nebo dokonce zavírat podnik kvůli EET, považuje za nesmysl. Podle něj EET nemůže ani zdržovat. "Účtenku musíte také napsat a pak sečíst. A pokladna je blbuvzdorná. Vypočte vám i to, kolik máte hostovi vrátit," říká. Systém je podle mě jednoduchý, na větších pokladnách jsou dokonce ikony, na kterých je třeba kola, sprite a další položky, stačí na ně kliknout. 

Daniels funguje pár měsíců, majitel ještě ani nestačil vyrobit vývěsní štít. Je to jediná hospoda v Jindřichově, kde dostanete i jídlo. Obsluhovat i chystat jídlo stíhá Beáta Rachunková sama, a když je přes den hospůdka prázdná, tak se ještě věnuje svému internetovému obchodu. Do podniku prý chodí hlavně známí, jen o víkendech je v něm živěji. A majitel věří, že v létě podnik zaplní výletníci.

Majitel restaurace Daniels v Jindřichově na Bruntálsku Daniel Iljaševič
Majitel restaurace Daniels v Jindřichově na Bruntálsku Daniel Iljaševič | Foto: Ivana Gračková
18:38

Blíží se speciální živé vysílání DVTV ke spuštění elektronické evidence tržeb. Jaké dopady bude mít? Ví to vůbec ministerstvo financí? Zeptáme se přímo Andreje Babiše a dále také kritika EET Boleslava Buzka nebo podnikatelů, kteří s ní budou mít první ostré zkušenosti. Začínáme ve 20 hodin.

O EET s ministrem Andrejem Babišem dnes od 20:00 živě

Babišova účtenka - speciální vysílání DVTV a IHNED.cz ke spuštění EET.
0:07
O EET s ministrem Andrejem Babišem dnes od 20:00 živě | Video: DVTV
18:24

Nejhlasitěji dnes z politických stran proti EET v médiích vystupovala ODS a všímají si toho i lidé na sociálních sítích.

18:02

Na osoblažském náměstí, které se sídlištními paneláky v jinak vesnické zástavbě vypadá trochu nepatřičně, je malinkatá Hospoda u Irči. V ní dnes po zavíračce ve 14 hodin seděla s hlavou v dlaních Irena Možíšková. Pokladnu jí ještě nepřivezli, ale ona nemohla svůj podnik prostě zavřít. Denně vydává menu, které je pro pravidelné, předem nahlášené hosty ve zvýhodněné ceně 61 korun. Čerstvě zdražila o korunu kvůli rostoucím nákladům. Teď se bojí, že bude mít průšvih. Na nelehké podnikání zůstala po rozvodu sama a kdyby věděla, kde v Osoblaze najít práci, nejraději by se na provozování hospody vykašlala. Za 23 let si prý nevzala pořádnou dovolenou, vyjma čtvrtku, kdy je otevřeno jen do dvou, bývá v hospodě denně do večera, výdělky jsou sotva na přežití.

"Počkám dnes do odpoledne, snad pokladnu ještě přivezou, ať můžu zítra normálně otevřít. Snad zato nedostanu žádnou pokutu," obává se Irena Možíšková. Objednala si pokladnu za deset tisíc korun, 26. listopadu jí dopravce přivezl zařízení za 15 tisíc, na které prostě neměla. Tak ho obratem vrátila. Teď netrpělivě vyhlíží novou dodávku.

17:42

Podnikatelka Kateřina Ptáčková si dnes sama stoupla za výčepní pult restaurace Slezska P.U.O.R. nedaleko ostravské Stodolní ulice, aby při náporu při vydávání obědového menu pomohla personálu. Přestože systém fungoval bez komplikací, časově je podle ní obsluha klientů určitě náročnější než dříve. "Číšníci se ale samozřejmě školili," řekla. Restaurace s kapacitou 270 míst si vybrala přenosné platební terminály. Protože už dříve měla některé potřebné technické zázemí, stály ji investice do EET zhruba 15 000 korun.

První den s EET - Kateřina Ptáčková, restaurace Slezska P.U.O.R.
První den s EET - Kateřina Ptáčková, restaurace Slezska P.U.O.R. | Foto: ČTK
17:35

Brno žije po svém i v den, kdy odstartovala EET.

17:10

Výrazné zdražení může být podezřelé.

17:05

Rozesláním smutečních parte oznámila po 25 letech konec "z důvodu arogance státní moci" restaurace Šedlbauer v šumavském Čachrově na hlavní silnici z Plzně do Železné Rudy, která poslední půlrok otvírala většinou jen přes oběd. Nájemce opustil obecní hospodu v polovině listopadu, obec jedná s jiným provozovatelem.
Majitel pivnice v Dobřanech na Plzeňsku Josef Hájek odhaduje, že skončí 25 až 30 procent v zemi, hlavně na vesnicích. "Nebudou na to mít," soudí. Jmenoval například provozovnu u náměstí v Dobřanech a v nedalekých Řenčích, mluví se i o Měčíně. Letos podle něj restaurace postihly tři likvidační věci – EET, zákaz kouření a rušení automatů dotujících cenu piva.

17:00

Restaurace a hospody v Plzni zatím hromadně nezdražovaly. Velké a tradiční provozovny se chystaly už dřív a zvedaly ceny postupně od září. Většina zákazníků chce účtenky za jídlo a pití, ptají se, kdy se budou losovat a co se dá vyhrát. Jiná situace je na malých vesnicích v Plzeňském kraji, kde zřejmě skončí desítky hospod.

Foto: ČTK
16:55

Provozní ředitel dodavatele gastronomických pokladen Storyous Petr Filipec upozornil na to, že se množí problémy s nefunkčními zařízeními. Firmu prý během odpoledne kvůli tomu kontaktovaly desítky podniků, které chtěly nefunkční pokladnu vyměnit. Naopak největší dodavatel EET pokladen O2 podle mediálního zástupce projektu Jiřího Grunda žádný zvýšený zájem o výměnu zařízení neeviduje, spíše naráží na to, že uživatelé neumí pokladnu nebo systém EET ovládat.

16:50

"Všechno je v pořádku. Občas sice systém má výpadky, ale načte se to pak třeba druhý den ráno. Nějaký čas jsme to už před startem zkoušeli," říká vrchní Jan Klapal z nádražní restaurace v Kralupech nad Vltavou. "Mám zkušenosti z Prahy, takže pro mě není žádný problém to obsluhovat, nijak mě to neomezuje. Dřív jsme měli normální dotykovou obrazovku napojenou na pokladnu. Toto je stejné. Pokud hostinský není úplný blbec, tak to není žádná zátěž navíc," dodává.
Hosté podle něj ani nijak neřvou, že něco trvá. "Možná, kdybych to měl účtovat po jednom pivu, tak by se to protahovalo. Normálně se to píše na lístečky a pak se vyjede celý účet při zaplacení. Však se na to podívejte, ti lidi tady to pivo nepijí, oni ho polykají a pak se zaplatí najednou. Účtenky nechtějí, tak je vyjedeme a pak je vyhodíme," říká vrchní z nádražní restaurace.

Vrchní Jan Klapal z nádražní restaurace v Kralupech nad Vltavou.
Vrchní Jan Klapal z nádražní restaurace v Kralupech nad Vltavou. | Foto: Jakub Plíhal
16:30

Kontroly v terénu zahájí finanční správa až po několik dnech provozu systému. Nejdříve musí totiž zanalyzovat příchozí data a následně se zaměřit na vytipované provozovny. Hlavním nástrojem přitom budou kontrolní nákupy.
"Již dnes jsou zasílaná data analyzována a probíhá vytipovávání provozoven, které své hotovostní tržby vůbec neevidují. V řádu dnů budou vytipovány provozovny, které vykazují znaky krácení tržeb. Intenzivní terénní kontrolní činnost bude zahájena právě na základě analýz těchto dat, jejich párování s našimi systémy a na základě analýzy došlých oznámení," řekla mluvčí finanční správy Petra Petlachová.
V prvních týdnech fungování EET nebude úřad postihovat drobná nebo formální porušení zákona. Zásadní nerespektování zákona nebo jeho ignorování – například zcela chybějící zařízení pro EET – ale tolerovat nebude, v nejvážnějších případech může sankce dosáhnout až 500 000 korun nebo dojít k dočasnému uzavření provozovny.

Foto: Storyous
16:25

Chtěl jsem ukázat na chyby EET, šel jsem do toho s dobrým úmyslem a nic nepodepisoval. Vůbec mě nenapadlo, že z toho můžu vylézt jako hlupák, řekl hospodský Jiří Šimek o videu, které s ním letos nahrál ministr financí Babiš. Tomu prý navrhl, ať si jde práci hospodského na den zkusit, aby věděl, co obnáší. Podívejte se na srpnový rozhovor DVTV.

16:20

Zákazníky v restauraci U Anči v Olomouci dnes kvůli EET obsluhoval v poledne jeden číšník navíc. Provozovatel restaurace Dalibor Ondráček řekl, že zapojení do systému EET bylo bez větších problémů, avšak na vytištění účtenky se čeká zhruba tři až čtyři sekundy, což ve špičce znamená citelnou prodlevu. "Musel jsem proto posílit obsluhu," uvedl.
Také podle majitele restaurace Bounty Rock Café v Olomouci Dušana Neumanna systém EET výrazně prodlužuje placení zákazníků. "Přes poledne to obrovským způsobem zdržuje," řekl. Uvažuje o tom, že na obsluhu hostů najme brigádníka.
"Vydání jedné účtenky trvá až deset sekund. Zatím to jde, ale až k nám na koncert přijde 150 lidí, tak si tu prodlevu spočítejte," řekl číšník v olomoucké hospodě U Musea, ve které krátce před obědem sedělo jen několik lidí, takže prodleva v účtování nezpůsobila problémy.

16:15

Kdo se dnes musel zapojit do systému EET a kdo přijde v další vlně? Projděte si náš podrobný přehled.

16:10

EET dnes zkomplikovala odbavení zákazníků také u některých čerpacích stanic, jejichž součástí je občerstvení s posezením. "Systém zatím funguje, ale jedna transakce zdrží obsluhu a zákazníka zhruba o šest sekund. Při průměrném počtu 850 zákazníků za jednu směnu ztratíme čekáním na účtenku zhruba 1,5 hodiny," upřesnil Tomáš Pavlůsek, který provozuje několik čerpacích stanic Shell v Olomouckém kraji.

16:05

Uprostřed zlínské hospůdky Zelenáčova šopa vyrostl symbolický protestní strom Živnostník. Lidé nespokojení s EET a byrokracií lepí na trám papírové účtenky. "Lidi mě s účtenkami posílali někam, tak jsem tady založil takový strom. Je to ukázka, jak je vším svázán, je to ukázka živnostenské nesvobody, která se nabaluje," vysvětluje majitel hospody Martin Juřík.
Za dva dny zkušebního provozu EET je již trám hodně oblepený, někteří hosté fixem připsali vulgárnější vzkazy. Juřík dnes na protest proti začátku EET hospodu přes den zavřel. "Sedím tady a odpočívám, po letech. Přemýšlím, co by se dalo v hospůdce vylepšit. V běžném režimu to není možné, večer odejdete z výčepu a v kanceláři se vám vrší papíry, v tom je člověk naprosto pohlcen," uvedl Juřík.

Foto: ČTK
16:00

Sledujte dnes večer speciální živé vysílání DVTV ke spuštění elektronické evidence tržeb. Jaké dopady bude mít? Ví to vůbec ministerstvo financí? Zeptáme se přímo Andreje Babiše a dále také kritika EET Boleslava Buzka nebo podnikatelů, kteří s ní budou mít první ostré zkušenosti. Začínáme ve 20 hodin.

Babišova účtenka: Sledujte speciální vysílání ke spuštění elektronické evidence tržeb

Babišova účtenka - speciální vysílání DVTV a IHNED.cz ke spuštění EET.
0:36
Co říká ministr Andrej Babiš a další hosté k zavedení EET? Sledujte živě vysílané rozhovory, reportážní vstupy a komentáře v speciálu DVTV a IHNED.cz.
15:42

Největším problémem prvního dne EET se pro řadu podniků stalo množství účtenek, které musely vytisknout, ale lidé si je nechtěli odnést. Motivaci může přinést až „účtenková loterie“ podle slovenského vzoru. Tu plánuje ministerstvo financí spustit během roku 2017.

Foto: Jakub Plíhal
15:35
15:32

Zatímco v první kavárně, kterou dnes Andrej Babiš navštívil, působil poněkud nervózně a dal si pouze kávu, v dalších podnicích už byl podstatně uvolněnější.

První den s EET
První den s EET | Foto: Economia
15:25

"Od půlnoci do dnešní 15. hodiny bylo na servery finanční správy odesláno 1,7 milionu účtenek. K systému EET se připojilo 36 742 podnikatelů, běží plynule, bez problémů. Doba odezvy centrálního systému je v průměru hluboko pod jednou vteřinu," hlásí aktuální čísla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Finanční správa očekávala, že do první vlny se zapojí zhruba 40 tisíc provozovatelů restauračních a ubytovacích služeb.

15:22

Malé bistro Na růžku ve středočeské obci Spomyšl končí. Dosud to byla jediná hospoda. Žije tu kolem 300 obyvatel, podle provozní do podniku zajde občas pár lidí večer. Dnes se doprodává, vyklízí. V systému EET už se nejede. Kafe a limonádu jsme přesto dostali.

Foto: Jakub Plíhal
15:06

Zaměstnanci restaurací popisují jako jeden z problémů v době obědů to, že každý člověk chce platit zvlášť, což zabírá čas, když každý člověk musí čekat na spojení s terminálem. "Říkali, že to bude trvat 20 vteřin, ale přes poledne to byly spíš minuty. V obědové pauze, kdy lidi nemají čas, se jim nechce čekat. Každý chce platit zvlášť a všechno se pak protahuje," popisuje svou dnešní zkušenost zaměstnankyně mělnické restaurace U piráta Eva Voljanská. 

Když reportéři Aktuálně.cz platili svůj oběd kartou, v restauraci vypadl internet, musela se i opakovat platba. Podle Voljanské na náměstí v Mělníku mají problémy i další hospody, některé provozy před startem EET zavřely.

Foto: Jakub Plíhal
15:02

Problémy měla dnes pizzerie u Barryho v Neratovicích. "Stálo nás to 35 tisíc za pokladní systém. Program za 5800. A padá to. Včera jsme se připojili jen jednou, dnes vůbec. Přitom jsme to zkoušeli předtím měsíc a půl," řekl nám těsně před polednem zdejší provozní. "Pořád voláme na finanční správu, ale je těžké se dovolat. Je to, jako když spadl Google. Nechci to ale zavírat, snažíme se dál. Lidi to tu mají rádi. Měl jsem ale ještě jeden podnik, ale ten jsem kvůli EET zavřel," dodal.

Pizzerie u Barryho
Pizzerie u Barryho | Foto: Jakub Plíhal
14:58

Na ceně obědových menu v centru Brna, kde je velká konkurence, se EET zatím výrazně neprojevila. Největším problémem se tak zdálo být zdržení při vydávání druhé účtenky.
"Musím nejprve vytisknout běžnou účtenku, potom zadat ručně částku do EET pokladny a vytisknout další účtenku. Nějaký čas to zabere," řekl číšník z brněnské kavárny Spolek. Zákon nicméně o dvou účtenkách nehovoří, podnikatelé mohli zvolit řešení s jediným dokladem.

Foto: RychláPokladna.cz - One Pub
14:48

Hostinec U Dvořáků v Hradci Králové od dneška zvýšil ceny piva o dvě koruny za půllitr. "Ceny poledního menu zůstávají stejné v rozmezí od 80 do 95 korun. Od dneška jsme také zdražili tvrdý alkohol, protože stouply jeho ceny od velkoobchodů," uvedl provozní hostince Pavel Škorvánek.
V královéhradecké restauraci Na Hradě měli ráno problém s tiskem účtenek. "Uvidíme, jak to s EET zvládneme večer, kdy je tady většinou nával," řekl obsluhující číšník.

14:40

První oběd s EET.

14:38

Na trase osoblažské úzkokolejky leží vesnička Liptáň. Má jedinou hospodu, protože druhou její provozovatelé už před časem zavřeli. Restaurace se jmenuje U Adama a inzeruje domácí kuchyni a ubytování, otevírá ale až v 15 hodin. V nabídce je Ostravar dvanáctka za 24, Staropramen desítka za 22 korun a zmrzlinový pohár za 48 korun.
„Připraveni na EET jsme už tři týdny, pokladna jede na wi-fi, a když jsme to zkoušeli, tak fungovala. Ale zuříme pořád. Vybavení nás přišlo na 10 tisíc korun. Stejně to tady budeme prodávat,“ říká majitel podniku a motorkář s mohutným knírem Mirek Adamík. Hospoda vaří jen přes léto, kdy na Osoblažsko přijíždějí turisté. Přes zimu do ní chodí akorát večer chlapi na pivo, v ten lepší den má restaurace tak osm až deset hostů, někdy ale přijdou jen tři.
Adamíkovi nejsou místní, hospodu v Liptáni si pořídili, aby měli něco klidného na staré roky. Teď by se jí rádi zbavili. „Nakonec to tu určitě někdo koupí, každá nemovitost má svého kupce. Otázka je, za jakou cenu,“ povzdechne si restauratér.

14:30

Restaurace Nostalgie v centru Osoblahy na Bruntálsku je jedna ze dvou široko daleko, které vaří. Od otevření v 11 hodin zhruba do půl jedné je v ní fofr, ale první den ostrého provozu EET tu zvládají s přehledem. Na meníčka sem chodí chlapi z okolí, mnozí v pracovním. Hodně lidí, hlavně důchodci, si vyzvedává oběd do jídlonosičů.
„Dnes tu na oběd naštěstí nebylo moc lidí, tak jsme to stíhali v klidu i s vydáváním účtenek. Ale ve zkušebním provozu kolem poledne, když přišlo více lidí, to strašně zdržovalo, navíc se nám kolikrát zařízení seklo klidně i na 10 minut. A chlapi nemají čas, potřebují rychle pojíst a vypadnout,“ líčí číšník Václav Červenka.
Hospodu mají zhruba rok v pronájmu manželé Bernaťákovi. „Ještě máme v nájmu jeden podnik na náměstí, ale tam se nevaří. Ale nevím, zda bychom do toho šli, kdybychom věděli, co všechno nás čeká,“ vysvětluje Monika Bernaťáková. Vybavení obou podniků systémem EET přišlo na 25 tisíc korun. Při kupní síle místních obyvatel je to pořádná rána do rozpočtu. Meníčko tady prodávají za 85 korun, za stejnou cenu je mezi minutkami třeba dvousetgramový řízek s bramborem. Kolem 13. hodiny se podnik vyprázdní a do večera, kdy přijdou chlapi na pivo a na rum, prý bývá víceméně klid.  
„Elektronická evidence tržeb sama o sobě mi nijak zvlášť nevadí. Vadí mi, že se nám stále něco nového nařizuje, napřed kontrolní hlášení DPH a teď zase tohle. Navíc nám EET nijak nepomůže s účetnictvím, třeba s účetní závěrkou,“ povzdechne si Monika Bernaťáková. Zatímco dříve se ve všech hospodách na Osoblažsku těšili na léto, kdy se s příjezdem turistů vždy pořádně rozhýbají kšefty, teď se děsí.
„V poledne přijede do Osoblahy vláček s parní lokomotivou, který v 15 hodin zase odjíždí zpět. Máme maximálně hodinu a půl na to, abychom obsloužili 100 až 130 lidí, kteří se sem nahrnou. Vydáváme jen hotovky, protože jinak bychom nestíhali. Asi najmu jen k tabletu zvlášť jednu sílu, která bude objednávat. Jinak to nebudeme zvládat,“ říká hospodská.

Restaurace Nostalgie v Osoblaze je jedna ze dvou široko daleko, které vaří.
Restaurace Nostalgie v Osoblaze je jedna ze dvou široko daleko, které vaří. | Foto: Ivana Gračková
14:23

V restauraci Bára v Plesné u Chebu, kde obsluhují i vaří přímo majitelé restaurace, nezažili plynulý start EET. První dva účty jim nová tiskárna vytiskla bez fiskálního identifikačního kódu, pokladna se tedy nespojila se serverem finanční správy. Třetí účet už se povedl.
„Kontaktovali jsme operátora,“ říká majitel Lubor Thiel. Vsadil na řešení od O2, takže za pořízení tiskárny dal 6000 korun a měsíčně pak za internet a pokladní software platí 500 korun. „Budu kvůli tomu zdražovat o zhruba deset korun na jídlo,“ říká Thiel. Hlavní jídlo zde nyní přes oběd stojí 80 korun.
„Zavírat určitě nebudeme, zvládneme to i s EET, se kterou ale nesouhlasíme,“ dodává majitel restaurace. Nevěří, že EET zvýší výběr daní o 18 miliard korun, jak si slibuje ministr financí. Když se Babiš v průběhu našeho povídání objevil v televizi, potlesk rozhodně nesklidil.

Foto: Jiří Hovorka
14:20

"Jsem rád, že v systému nejsou výpadky a systém funguje dobře. Byli jsme opakovaně ministerstvem financí ujišťovaní, že věc je dobře připravená," říká premiér Bohuslav Sobotka. "Je dobré si uvědomit, proč se EET zavádí. Jde o to, abychom omezili daňové úniky a šedou ekonomiku, narovnali podnikatelské prostředí a dosáhli toho, že daně budou platit všichni - nejen zaměstnanci, ale také podnikatelé," zdůrazňuje.

14:18

Vydrží to?

14:13

"Pro nás to nějaká velká zátěž není. Elektronickou pokladnu máme, takže jsme se jen připojili k systému a hosté změnu prakticky nepoznají," říká majitel litoměřické kavárny Káva s párou Miroslav Plíhal. "Pokladna během sekundy komunikuje s finančním úřadem, přidá se identifikační číslo na účtenku a je to," dodává. Úplně nadšen ale z novinky není. "Trochu mi vadí, že finanční úřad bude o nás vědět úplně všechno, kolik čeho prodáme a podobně," podotýká.

14:10

Restaurace u Šatlavy na náměstí v Mělníku dnes sice otevřela, soudě alespoň podle popsaného vývěsního štítu, ale pak zase zavřela.

Restaurace u Šatlavy na náměstí v Mělníku
Restaurace u Šatlavy na náměstí v Mělníku | Foto: Jakub Plíhal
13:50

FIK si můžete ověřit na webu Finanční správy.

 

13:45

Každou platbu je ode dneška nutné evidovat.

13:40

S nefungujícím připojením na Sněžce nebo Milešovce zákon počítá. Jestliže je systém přetížený nebo z jiného důvodu pomalý (doba odezvy nad dvě sekundy), může podnikatel vydat účtenku i bez čekání na odpověď serveru finanční správy, tedy bez unikátního kódu. Údaje pak musí zaslat po obnovení připojení, nejpozději ale do 48 hodin po transakci. A pokud jde například o stánek na horách bez připojení k internetu, může finanční úřad udělit výjimku. Podnikatel pak pracuje v off-line režimu a stačí, když data zašle jednou za pět dnů.

13:35

Finanční a celní správa mohou uložit pokutu až 500 tisíc korun, ale také řešit situaci třeba jen napomenutím. Sankce hrozí nejen prodejcům, ale i těm, kteří třeba šíří software umožňující obcházení povinností.
Krajní sankcí pro podnikatele, kteří vůbec nebudou odesílat data finanční správě, může být uzavření provozovny či pozastavení výkonu činnosti.
Kromě samotné evidence tržeb mají podnikatelé povinnost umístit v provozovně "informační oznámení, které je dostatečně viditelné a čitelné, pokud to nevylučuje povaha věci". Zákon předepisuje i text oznámení. Za jeho absenci hrozí pokuta až 50 tisíc.
Vždy se má přihlížet ke konkrétním okolnostem, ojedinělosti případu a podobně. Finanční správa uvedla, že v prvních týdnech nebude postihovat drobná nebo formální porušení zákona.

13:28

Čtenářka píše z Jablonce nad Nisou. "Přečkáváme sněhovou kalamitu ve vietnamském bistru, totální dekadence!!! Normální kavárny stávkují kvůli EET!!!" Zkoušela jít do dvou kaváren v okolí polikliniky, ale zrovna od 11 do 12 hodin stávkovaly.

13:20

"Od rána neevidujeme žádné výpadky, naši zákazníci jsou online a servery finanční správy fungují ve 100 procentech případů. Průměrná doba odezvy je 0,4 sekundy po celé republice," hlásí společnost KASA FIK, jeden z dodavatelů systémů pro EET.

13:15

Připomeňme, že sazba DPH na stravovací služby (s výjimkou alkoholických nápojů) ode dneška klesla z 21 na 15 procent. Podnikající fyzické osoby mohou také využít jednorázovou daňovou slevu ve výši 5000 korun. A další související výdaje si lze standardně odečíst v nákladech.

13:10

Obří účtenku použil už loni v létě sám Babiš, když před poslanci obhajoval zavedení systému.

Foto: hnutí ANO
13:05

ODS vystavila účtenku za EET. "Ukazuje se, že všechno, před čím jsme varovali, se naplňuje," prohlásil na tiskové konferenci ve sněmovně předseda strany Petr Fiala. Spolu s ekonomickým odborníkem strany Janem Skopečkem a předsedou poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou vystavili před novináři účtenku s náklady daňových poplatníků na EET s částkou 3,87 miliardy korun. Na účtence stojí "Ministerstvo financí, Čapí hnízdo 1, Olbramovice". Nejvyšší položku, tři miliardy korun, na ní představují náklady na pořízení pokladen pro podnikatele. Podle Skopečka jde o drahý a neefektivní systém. Poslední navrhované změny ze strany ministra financí Andreje Babiše podle Fialy ukazují, že projekt není dobře připraven.

13:00

Nejvýše položená provozovna v zemi - Česká poštovna na Sněžce - má dnes na protest proti spuštění EET zavřeno, přestože se jí nová povinnost zatím nedotkla. Jako provozovna charakteru stánkového prodeje se do EET přihlásí k 1. březnu 2017.
"Jsme solidární s ostatními hospodskými. Se zavedením EET nesouhlasíme," řekl majitel poštovny Milan Blaha. Má obavu z pomalého internetu, kvůli kterému by se mohly tvořit velké fronty. "Odezva internetu tam je někdy i několik minut. Čím více je na Sněžce turistů připojených na internet, tím je pomalejší. Na jednoho zákazníka v hlavní sezoně při návalu přitom mám jen 30 sekund," uvedl Blaha.
Na zavedení EET se Česká poštovna připravuje, náklady odhadl na přibližně 50 000 korun. "Budeme do stísněného prostoru poštovny pořizovat dva speciální monitory, které něco vydrží, budeme potřebovat speciální program, tiskárny.
Velmi obtížné podle něj bude také sehnat na sezonu brigádníky. "Brigádníci zodpovědnost, že špatně vydají účtenku a bude hrozit sankce, na sebe nevezmou. Už mám ohlasy od těch, co pro nás pracovali, že mě odmítli," posteskl si.

12:58

EET ve vaší peněžence.

12:55

"Musíme zdražit všechno, maximálně je to o pět korun," říká podnikatel Mahir Osmanovski, který v Pardubicích provozuje Café Morricone. Víc zvyšovat ceny nechce, protože by tím mohl odradit své hosty.
Ceny stouply i v pardubické restauraci Imperial. "Ode dneška jsme zdražili plus minus o tři koruny, na jídle i pití. Na jídle se to projeví víc. Za novou kasu budeme platit měsíční poplatky 500 korun, to je 6000 korun ročně navíc," říká její  provozovatelka Michaela Krpatová.

12:50

Pražské Holešovice.

12:43

První oběd s FIK a BKP.

12:38

Kousek od fotbalového hřiště ve Skalné u Chebu, na kterém vyrůstal Pavel Nedvěd, je podnik Ranní bufet, který se zaměřuje na obědy pro zaměstnance v okolí. Hlavní jídlo se tu přes oběd dá pořídit za 70 korun a bude to tak i po zavedení EET. „Zdražovat nemusíme, daně jsme přiznávali doteď. Denně uvaříme zhruba 300 obědů, většinu z toho dodáváme přímo do firem na faktury,“ říká majitel podniku Josef Kapic.
K evidenci obědů, které prodá přímo v jídelně, si pořídil kasu od O2. Pořizovací cena je kolem 6000 korun, dalších 500 korun měsíčně pak nově platí za internet. I tak se zavřít ani zdražit nechystá. „Vadí mi ale, že nás to v době výdeje obědů zdržuje. Lidé navíc účtenky ani nechtějí,“ říká s tím, že jinak zatím systém funguje rychle a bez chyb.

EET - podnik Ranní bufet, Skalná u Chebu
EET - podnik Ranní bufet, Skalná u Chebu | Foto: Jiří Hovorka
12:34

K prvnímu dni EET se vyjadřuje i šéf Asociace pro elektronickou komerci (APEK). E-shopy se mají - stejně jako jiní obchodníci - zapojit až od 1. března, Babiš ale nakonec navrhuje určité výjimky pro online platby kartou.

12:30

Zavedení EET povede podle předsedy Asociace hotelů a restaurací v Královéhradeckém kraji Karla Rady k postupnému zdražení v restauracích o 20 až 30 procent. Někde by mohlo být zdražení ještě vyšší. Část restaurací, možná deset až 30 procent, by mohla postupně skončit. Rada uvedl, že asociace i on sám EET jako nástroj k narovnání podmínek na trhu podporují.

12:25

Naopak v neratovické cukrárně Pojďte dál funguje EET pokladna od O2 bez problémů. "Museli jsme si jen zařídit nový internet," hlásí prodavačka. "Sžíváme se s tím, jedeme v tom od včerejška," dodává s tím, že žádné problémy nevidí. Tým cukrárny před polednem vypadá, že si novinku v podobě EET dokonce užívá a bere to jako zajímavou výzvu. I tady se hromadí účtenky - lidé je nechtějí a zůstávají tak misce pro peníze.

Foto: Jakub Plíhal
12:20

V neratovické hospodě Selská pivnice je ve čtvrt na dvanáct plno. Hostům zde dál standardně vypisují čárky na lístky. Obsluha se omlouvá, že připojení na EET od O2 nefunguje, a proto nemůže tisknout účtenky. Prý zítra.

Foto: Jakub Plíhal
12:15

Babiše při jeho návštěvách kaváren a restaurací mohou doprovázet pouze vybraní pozvaní novináři. Nad tím se pozastavuje například šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Novinář jeho týdeníku se nedostal na setkání v Café Neustadt. “Ve dveřích jej zastavil majitel kavárny Ondřej Kobza s tím, že to je jen pro vybrané novináře a mezi ně Respekt nepatří. Prý to nemá hrotit a jít pryč,” píše Tabery.
Kobza se snaží mírnit emoce. “Byl jsem jen hostitel návštěvy, tak jsem mu řekl, že to je jen pro zvané novináře,” vysvětluje kavárník s tím, že si původně několik svých známých novinářů oslovil, ať také dorazí. Když ho ale Babišovi lidé požádali, aby respektoval, že do každého z podniků pozvali jen několik novinářů, své známé Kobza odvolal. Redaktor Respektu prý dorazil omylem.
Podobně se o tom, že nepatří do skupinky zvaných, dozvěděl předem od Kobzy podle Twitteru i redaktor Deníku Referendum Jaroslav Bican. Kobza vysvětluje, že jde čistě o organizační důvody. “Babiš a jeho lidé chodí asi po deseti hospodách, v každé mají dalších pět novinářů. Nechtějí, aby to narušilo chod kavárny. Přijde mi legitimní říct někomu, kdo nebyl pozván, že to bohužel nejde,” vysvětluje Kobza.
Když ho Babiš oslovil, jestli chce být součástí jeho “spanilé jízdy” po kavárnách v den ostrého startu EET, původně prý váhal a měl obavy. Nakonec je ale rád, že příležitost využil. “Mohl jsem mu říct své obavy z toho, jak to strašně poškodí českou společnost,” říká. 

12:08

Jaký je váš první oběd s EET? Napište nám!

12:03

O zvýšení cen uvažuje i Ilona Vítková z restaurace Laguna v Hlučíně. "Ještě jsem to nepočítala, ale mělo by se zdražovat," připustila. EET považuje za klacky házené ministerstvem pod nohy podnikatelů. Bojí se hlavně léta, aby obsluha v plné restauraci stíhala vydávat účtenky.

12:00

Částku okolo 18 000 korun do nových pokladen a pokladních systémů investoval provozovatel hlučínské Hospody 56 Jaroslav Zdařil. "Jeden systém jsme už několik dnů testovali. Druhý mobilní, se kterým holky mohou chodit po hospodě, jsem dokoupil na začátku týdne," řekl. Náklady jsou podle něj mnohem vyšší než částka 5000 korun, kterou si bude moci odečíst z daní. Už nyní ví, že po zavedení EET bude muset zdražit. Předpokládá zvýšení cen okolo 10 procent. "Je to zátěž. Odnesou to lidi. Co vím, zdražovat budou všechny hospody a restaurace v okolí," dodal.

11:45

Sledujte dnes večer speciální živé vysílání DVTV ke spuštění elektronické evidence tržeb. Jaké dopady bude mít? Ví to vůbec ministerstvo financí? Zeptáme se přímo Andreje Babiše a dále také kritika EET Boleslava Buzka nebo podnikatelů, kteří s ní budou mít první ostré zkušenosti. Začínáme ve 20 hodin.

11:40

Princip kolektivní viny kritizuje také analytik J&T Banky.

11:37

Babiš oponoval, že likvidovat hospůdky nechce, a připomněl svůj návrh, který minulý týden rozhádal vládu. Na poslední chvíli Babiš chce z EET vyjmout e-shopy (při online platbě kartou) a nejmenší podniky, které se přihlásí k paušální dani a mají obrat do 250 tisíc korun. "Také jsem jim chtěl ulehčit snížením DPH na točené pivo, ale to neprošlo. A když je ve vesnici dobrý starosta, tak tam může hospodu provozovat," řekl spolumajiteli kavárny.
Toho ale zjevně příliš nepřesvědčil. "Neznám nikoho, kdo by na hospůdce nebo kavárně zbohatl," řekl Kobza ministrovi.

11:34

"Hodně to poškodí společnost. Možná že většina hospodských krátila tržby, ale zejména na vesnicích podporovali kulturní život, já se na ně nezlobím," řekl Kobza ministru Babišovi.
Ani obsluha kavárny nebyla z nové povinnosti právě nadšená - zejména kvůli času, který musí u evidence tržby strávit. A také z toho, jak často "padá" systém. "Zdržuje to dost, když si představíte, že je plná kavárna a musíte každému tisknout zaevidovanou účtenku. Pomalu aby tady byl jeden člověk navíc jen na EET," řekla servírka Kristýna Franzová.

Servírka pražské kavárny Neustadt Marie Sojková ukazuje ministru financí Andreji Babišovi, jak rychle zvládá vytisknout účtenku EET.
Servírka pražské kavárny Neustadt Marie Sojková ukazuje ministru financí Andreji Babišovi, jak rychle zvládá vytisknout účtenku EET. | Foto: Martin Ťopek
11:30

Hlavní "tvůrce" EET - ministr financí Andrej Babiš - se první den ostrého provozu vydal do několika pražských podniků sledovat, jak systém funguje. Obhlídku zahájil v Cafe Neustadt na Karlově náměstí. Sice viděl, že odesílání účtenek elektronickou cestou na servery finanční správy funguje, zároveň si ale vyslechl kritiku od spolumajitele kavárny Ondřeje Kobzy.

11:28

Z rozhovorů v chebských restauracích je jasné, že majitelé a provozovatelé zavedením EET žijí. Hodně se mluví o konkurenci - každý zná někoho, pro koho EET bylo "poslední kapkou". Některé hospody a restaurace tak buď úplně skončily, nebo se v nich třeba vyměnil provozovatel, jak to ukazuje i tato fotka.

Foto: Jiří Hovorka
11:25

Podle ředitele Olympik Hotels Vlastislava Šose systém funguje bez větších potíží. Odezva systému ale byla v jednu chvíli i šest vteřin, což je podle něj zřejmě způsobeno internetovým připojením hotelu. "Nemůžu říct, že by nás to omezovalo, ale je to zkoušené ráno, kdy ještě nejsou otevřené restaurace," dodal Šos. Hlavní zátěž se blíží.

11:20

Technické problémy. Častý důvod, proč některé podniky v prosinci zatím neotevřou.

11:15

Trochu jinak uvažuje Svatopluk Bernard z prachatické Čajovny U Hrušky. "Ceny teď hned neměníme. Do budoucna ale nelze vyloučit, že k úpravě dojde. Ovšem to ukáže až čas," říká. Dodal, že náklady na pořízení elektrické pokladny se vyšplhaly výš, než byly odhady ministerstva financí - ty mluvily u malých živnostníků o částce kolem 5000 korun. Hosnedl uvedl, že zná řadu živnostníků, kteří zvažují, že kvůli evidenci tržeb s podnikáním skončí. "Jsou to většinou provozovatelé menších hospod v obcích, pro které pořízení elektrických pokladen a přechod na nový systém znamená větší náklady, a proto raději podnik zavřou," říká.

11:10

Bez větších komplikací v provozu začala EET i v Jihočeském kraji. "Vzhledem k tomu, že naše společnost provozuje restauraci a hotel, museli jsme si pořídit systém, který bude propojovat oba podniky, koupit další počítače a tiskárny. Celkově ty náklady dělají zhruba 40 000 korun," říká například Tomáš Hosnedl z českobudějovické společnosti, která mimo jiné provozuje restauraci Naše farma a hotel Residence U černé věže. Ceny kvůli pořízení elektrické pokladny měnit nehodlá. "Zákazníka nezajímá, že máme kvůli tomu vyšší náklady, a já se mu ani nedivím. Navíc pokud bychom zvedli cenu v případě hotelu, mohli bychom o některé klienty přijít," dodává Hosnedl.

11:05

Takhle končí účtenky v kavárně prodejny e-shopu Alza.cz v pražských Holešovicích. "Nikdo je nechce," říká obsluha, zatímco hází další do koše.

Foto: Jakub Plíhal
11:00

Pro velké firmy provozující větší restaurace je EET sice dalším nákladem, ale v celkovém objemu nákladů nebude výraznou zátěží.
"Už od roku 2006 máme pokladní systémy a už si nedokážu představit fungování restaurace bez dotykové pokladny a nějakého hospodářského systému. Do každého provozu tyto systémy dávám. Takže mi ty náklady nějak zásadně nestouply. Ale přibylo zase administrativy. Navíc spouštění bylo ve velkém chaosu. Ta informovanost byla šílená," říká  Jan Mičkal, jednatel společnosti HM Gastro Group, která v Karlových Varech provozuje kavárnu a kantýnu NoStress v areálu krajského úřadu, restauraci v obchodním centru Varyáda a závodní stravování pro Witte v Nejdku i Ostrově.
"Měl jsem trochu obavy z rychlosti tisku lístku, ale když jsem připojil Varyádu a ověřil si, že lístky vyjíždí rychle, tak snad to nebude zdržovat a dělat fronty," řekl Mičkal. I když NoStress v poslední době musel mírně zdražit, růst cen podle Mičkala nesouvisí se zavedením EET, ale s nárůstem cen surovin.

10:52

"Hodně jsme řešili, jaký systém vybrat. Všechny mi přišly víceméně stejné. Dodavateli platíme měsíčně 800 korun. Začali jsme s tím včera. Jenže umím si představit další problémy. Když se zasekne motorek stroje, něco s pokladnou. Nemůžu to řešit sám, musím volat techniky a ti často nepřijedou hned. Je jasné, že budu muset zdražit. Jinak si myslím, že by se měl stát zaměřit taky na velkoobchod. Tam jsou problémy," dodává Vu Minh Tuan.

Foto: Jakub Plíhal
10:50

Vyzkoušeli jsme i asijské bistro Pod osmičkou v pražské holešovické tržnici. Dali jsme si polévku a zázvorový čaj. Účtenka s malým zpožděním několika vteřin v pořádku vyjela. "Někdy to ale trvá i desítky sekund. Je to pro nás přítěž. Vezměte si jen, kolik papíru navíc se spotřebuje," říká majitel Vu Minh Tuan.

Foto: Jakub Plíhal
10:45

Vedle restaurací, hospod, kaváren či barů se dnes do EET povinně zapojili také poskytovatelé ubytovacích služeb. Například hotelová síť CPI Hotels hlásí, že systém funguje. "V našem největším kongresovém hotelu Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech jsme nezaznamenali žádné zpomalení systému, bez problému funguje i tisk účtenek a další funkcionality," říká mluvčí Dana Belušová. CPI zavedla systém s předstihem zhruba 14 dní.

10:40

"Náš koncept vychází z potřeby paralelní ekonomiky ve svobodné společnosti. Ekonomické nástroje byly vždy používány jako nejúčinnější nástroj kontroly.
Systém EET pokládáme za reálný nástroj centralizované kontroly občanů ze strany státu. Centrálně ukládané informace o každém uskutečněném obchodu mohou být v budoucnu plošně zneužívány a souhrnná data o zákaznických preferencích představují drastický zásah do soukromí všech občanů," říká Martin Šíp (na fotografii) ze spolku Paralelní Polis.
Dodejme, že mezi základní údaje, které podle zákona musí účtenka v EET obsahovat, patří jen celková útrata – nikoliv tedy seznam jednotlivých položek.

Foto: Paralelní Polis
10:35

Pražský spolek Paralelní Polis se rozhodl EET bojkotovat. Jde o prostor v pražských Holešovicích, v němž se nachází kavárna, "kryptoanarchistický institut", coworkingové centrum nebo 3D tisková dílna. Paralelní Polis byla založena před dvěma lety uměleckou skupinou Ztohoven. V kavárně, která je i po 1. prosinci nadále otevřená, lze platit pouze virtuální měnou bitcoin.

Foto: Paralelní Polis
10:30

Podívejte se na video, které názorně vysvětluje fungování systému EET.

10:24

Někteří kritici hovoří o Velkém bratrovi. Finanční správa ale nebude dostávat žádné informace, na které by předtím neměla nárok. Nepůjde o „šmírování“ podnikatelů, pokud tím nemyslíme jen kontrolu, zda přiznávají všechny tržby a platí daně. Stejně tak k finanční správě nepůjdou informace, co si konkrétní zákazník koupil (opět nic nad rámec toho, co už nyní eviduje například banka při platbě kartou).

První den EET v Chebu
První den EET v Chebu | Foto: Jiří Hovorka
10:20

Restauratéři a hoteliéři od dnešní půlnoci do devíti hodin ráno odeslali na servery Finanční správy 468 000 účtenek. "EET běží plynule a bez problémů. Doba odezvy centrálního systému je v průměru hluboko pod jednou sekundou, dokonce méně než desetina sekundy," uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Do systému je zatím zapojeno (podle DIČ) 36 014 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se první vlna EET týká zhruba 40 000 podnikatelů.

10:15

Stačilo se dnes po ránu projít středem města Cheb a z výloh hospod a restaurací je znát, že se děje něco velkého. Značné množství z nich má dnes zavřeno - ať už kvůli tomu, že se zapojily do protestů proti EET, nebo kvůli tomu, že evidentně teprve pracují na zavedení systému. Tam, kde mají otevřeno, ale hlásí klid - tito podnikatelé měli elektronické pokladny už před spuštěním EET, účty prý vydávaly také a technické problémy dnes nemají.

První den EET v Chebu
První den EET v Chebu | Foto: Jiří Hovorka
10:10

ODS se společně s TOP 09 od loňského podzimu snažila obstrukcemi ve sněmovně zabránit schválení EET. Neúspěšně. Teď bude mít další šanci.

10:05

"Žádnou hru s Andrejem Babišem hrát nebudeme, v žádném případě nepodpoříme žádný jeho pozměňovací návrh ohledně EET, naprosto to vylučuji," uvedl dnes šéf opoziční ODS Petr Fiala. Právě na opozici přitom musí ministr financí spoléhat, pokud chce na poslední chvíli prosadit úlevy ze systému. Vládní ČSSD totiž změny nepodpoří. Dosud to byl právě Babiš, kdo výjimky z EET odmítal. Možné změny začali poslanci řešit včera - den před ostrým startem systému.

10:00

Kavárna Jankl v Pacově na Pelhřimovsku má dnes na protest zavřeno. Připojila se k výzvě Zavřete krám organizované Asociací podnikatelů a manažerů. "Pro nás jsou to zbytečné náklady navíc. Museli jsme si koupit elektronický systém, bez kterého bychom se obešli," říká podnikatel Jiří Kůrka. Vydal 13 000 korun, ale to prý jen díky tomu, že dost věcí dokáže naprogramovat sám. Od firmy by to podle něj stálo nejméně dvakrát tolik. Pro kavárnu v pětitisícovém Pacově to je podle Kůrky i tak podstatný náklad. Má za to, že by daně bylo možné vybírat jednodušeji, třeba zavedením paušální daně na základě velikosti města a počtu míst pro hosty v restauraci.

09:58

Restaurace Tři Knížata na jihlavském Masarykově náměstí byla do systému EET zkušebně zapojena už od 16. listopadu. "Funguje to bez problému, rychlé to je stejně jako předtím," shrnul dosavadní zkušenosti Pavel Mareš z vedení podniku.

09:50

Dvě účtenky, které dnes získali naši reportéři, jsme zkusili ověřit na webu finanční správy. Vyplnění formuláře je ale zdlouhavé a není těžké se při tom splést. Musíte totiž zadat IČO provozovatele, datum a přesný čas zaplacení, cenu a především část složitého kódu FIK nebo BKP. Pokud se spletete, systém vyhodnotí účtenku jako neexistující, tedy neplatnou. Obě námi testované účtenky jsou podle systému evidovány. Ale jedna z kaváren má na pokladně nastavené špatně hodiny o sedm hodin napřed - až po opravě času systém vyhodnotil účtenku jako evidovanou. Znamená to, že systém nepřijímá čas vytištěný na účtence.

Foto: Petr Štěpán
09:45

Krátce z historie: V Česku schválila registrační pokladny už v roce 2005 tehdejší vláda vedená ČSSD, měly být povinné od roku 2007. Hned po volbách v roce 2006 je ale zrušila nová koalice v čele s ODS.

Foto: Jakub Plíhal
09:43

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je chybou předchozích pravicových vlád, že zrušily registrační pokladny. "Byly v zásadě připraveny k zavedení. Kdyby nedošlo k jejich zrušení, tak by zavedení EET pro podnikatele nebyla tak velká změna, jakou dnes představuje," řekl.

09:40

"Aktuálně již běží EET ve všech našich kavárnách," hlásí Daniel Kolský ze sítě Mamacoffee.

09:26

"Už dvakrát nám to spadlo, ale bojujeme," řekla nám krátce před devátou ranní obsluha podniku jménem Karlínská kavárna. "Je to pro nás složité, protože máme dvě na sobě nezávislé pokladny. Zatím je nemáme propojené. Musím tedy běhat mezi nimi," vysvětlila. Naši reportéři si dali pomerančový fresh "do ruky" na cestu – pro něj nám obsluha kavárny vyjela samostatnou účtenku nenapojenou na EET. Další hosté bistra, kteří si sedli vevnitř a dali například omeletu, už účtenku s patičkou obsahující FIK dostali. Dodejme, že pro prodejny, které nenabízí zázemí pro hosty (stolky, židle a další), platí dočasná výjimka z EET – typicky jde o stánky prodávající párek v rohlíku.

Foto: Jakub Plíhal
09:20

Při ranním prodeji už účtenky vydává i bistro Proti proudu v pražském Karlíně. "Sami jsme zvědaví, jak to v tom frmolu půjde. Principiálně jsme proti EET. Je to buzerace," říká majitel David Konečný. "Pro nás v počátcích nešlo o velkou změnu. Pokladní systém máme od založení firmy. Dodavatel do něj jen nahrál další software. Ale vím o několika hospodách, které kvůli tomu zavírají," dodává.

Foto: Jakub Plíhal
09:15

Seznam českých zkratek obohatil FIK - fiskální identifikační kód. Právě on je podstatou EET. Zákazník si přes něj může na webu finanční správy ověřit, zda prodávající skutečně odeslal údaje o dané tržbě. BKP je pak zkratka bezpečnostního kódu poplatníka.

Prodávající (ode dneška zatím jen restaurační a ubytovací služby) je povinen vystavit účtenku. Rozhodnutí, zda si ji převezme, je však na kupujícím. Původní návrh počítal i s povinností převzít si doklad.
Motivací pro kupující může být i „účtenková loterie“ podle slovenského vzoru. Tu plánuje ministerstvo financí spustit během roku 2017.
Česká obchodní inspekce upozorňuje, že mezi základní náležitosti účtenky z EET nepatří informace, o jakou konkrétní službu nebo zboží se jedná. Přitom právě takový údaj pak spotřebitelům výrazně usnadní případnou reklamaci. Pokud jej prodávající neuvede na účtence dobrovolně (nad rámec EET), má kupující nárok ještě na „doklad o zakoupení výrobku nebo o poskytnutí služby“ podle zákona o ochraně spotřebitele.

Foto: Jiří Hovorka
09:06

Podívejte se, jak systém funguje.
1. Prostřednictvím pokladny nebo jiného zařízení – například chytrého telefonu nebo tabletu – zašle podnikatel datovou zprávu o transakci finanční správě.
2. Ta mu maximálně během dvou sekund zašle zpět potvrzení s unikátním kódem účtenky (FIK = fiskální identifikační kód). Podle chorvatských zkušeností, které jsou ministerstvu financí vzorem, je prý reálná doba odezvy v praxi jen 0,3 sekundy.
3. Podnikatel vytiskne účtenku (včetně unikátního kódu) a předá ji zákazníkovi.
4. Evidenci dané tržby si zákazník může ověřit prostřednictvím webové aplikace finanční správy.
Základním principem EET je neustálé propojení obchodníka či řemeslníka se servery daňové správy – každá vydaná účtenka má být ihned registrována. Až na výjimky (například pro provozovny v místech bez připojení k internetu) má vše fungovat online, v reálném čase.

Foto: Aktuálně.cz
09:02

Největší zátěž systému se čeká během obědů. Podnikatelé se obávají, že je "evidování" každé účtenky bude zdržovat, zvláště čekání na odezvu ze serveru finanční správy. Ministerstvo slibuje, že by to nemělo trvat déle než dvě vteřiny, v praxi prý půjde spíš o zlomky vteřiny.

08:50

V chebské pizzerii Banditos vyjela účtenka okamžitě, reportér Aktuálně.cz nezaznamenal žádné zdržení. "V testovacím provozu jsme jeli zhruba deset dnů a fungovalo to tak celou dobu," říká majitel podniku Jiří Zemánek. Jde o menší provoz, kde je místo zhruba pro 20 lidí. Podnikatel má pokladnu už zhruba pět let, za software do ní platí ročně 5000 korun, v rámci tohoto paušálu získal od softwarové firmy i aktualizaci pro EET. "Jediný náklad navíc jsem tedy měl se školením, které vyšlo na 1000 korun. Zdražovat tak čistě kvůli EET nemusím. Doufám ale, že ceny budu moci zvednout s tím, jak je budou muset zvedat i ti, kdo doposud daně neplatili," dodává.

Foto: Jiří Hovorka
08:42

"Ze sedmi našich kaváren systém funguje ve třech. V ostatních jsou technické problémy různého charakteru. A to jsme v centru města na běžící infrastruktuře," hlásí Daniel Kolský, zakladatel sítě kaváren Mamacoffee.

08:32

Podle webu Hlídač EET zatím systém funguje. "Generální finanční ředitelství ani ministerstvo financí nezveřejňují žádné údaje o dostupnosti a rychlosti odezvy systémů EET. Tak to děláme my," říká podnikatel a investor Michal Bláha, který za tímto nezávislým monitoringem stojí. Podrobnosti o jeho projektu čtěte zde.

08:30

Kromě provozních komplikací a nutných výdajů vnímá řada podnikatelů EET jako útok na svoji svobodu. "Až se nás jednou naše děti zeptají: Táto, mámo, proč jste nic neudělali, když vám brali svobodu? Budeme moct říct, že jsme alespoň vyjeli," uvedli třeba organizátoři včerejší protestní jízdy Prahou.

08:25

Zdražování spojené se startem EET potvrzuje i šéf výrobce lihovin Stock Jan Havlis. "Od menších podniků máme informace o plánovaném či již provedeném zvýšení cen. Nejvíc na pivu a jídlu, méně na nealkoholických nápojích a lihovinách. Kvůli ohlášenému zdražení piva některými výrobci, ale i kvůli EET očekáváme růst cen o pět až 20 procent," odhadl.

08:20

V hospodě na vrcholu Milešovky ve středu načepovali poslední pivo. Dnes už návštěvníci najdou na dveřích nápis Zavřeno. "Dali jsme na hospodu velkou ceduli, že končíme kvůli elektronické evidenci tržeb. Zaprvé z principu kvůli nesouhlasu. Zadruhé kvůli tomu, že mi ta věc v podstatě znemožňuje pokračovat v podnikání," říká provozovatel Daniel Pitek. Ten získal ve výběrovém řízení od města ztrátovou hospodu. "Ve finále neprodělám, budu tak nějak na svém. Utržilo se něco kolem milionu korun. Věděl jsem o EET, když jsem do toho šel, nevěřil jsem ale, že se to přijme. Doufal jsem, že to zarazí Senát nebo prezident. Nestalo se. Přijde mi zvrácené, že musím být připojený na internet, abych mohl podnikat. Pokud se krátí daně, tak toto přece není řešení. Řešení je zjednodušit daňový systém. S principem kolektivní viny rozhodně nesouhlasím," upřesňuje provozovatel hospody na vrcholu Milešovky.

08:15

Podnikatelé si poradí s elektronickou evidencí tržeb stejně skvěle, jako to zvládli s kontrolním hlášením. Tento revoluční projekt podnikatelé ocení, uvedla v pondělním online rozhovoru se čtenáři Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí pro daně. "Samozřejmě ti, kteří neodváděli vše poctivě, mohou být rozzlobeni. Ale i pro ně je to šance na nový začátek a přizpůsobení se pravidlům hry," říká.

7:56

"Jsem starší generace, nerozumím technice, mobily tady mají signál akorát u okna. Nemám ani internet, nevlastním chytrý telefon, počítač ani tablet," posteskla si hospodská. Poukázala na to, že na pivo lidé zašli jen několik dní v týdnu a navíc otevírala až navečer, podmínky tak má zcela jiné než ve městě. "Startovací čára měla být hned po revoluci, ne až v rozběhlém procesu," míní žena.

7:53

S nostalgií se loučili ve středu večer se svým oblíbeným podnikem štamgasti jedné z hospod na Olomoucku. Do podniku, který v malé obci se stovkou obyvatel kromě občerstvovací funkce plnil i funkci kulturní a zábavní, už nezavítají. Její majitelka se kvůli zavedení elektronické evidence služeb rozhodla hospůdku uzavřít, změny jsou prý nad její síly. Desetileté výročí, které by připadlo na příští rok, už tak neoslaví.

"Jsem zaměstnaná, řádně odvádím státu daně, toto jsem měla jako přivýdělek, udělala jsem si kvůli tomu živnostňák. V malé obci se 150 obyvateli jsme hospůdku vybudovali s partou kamarádů. Stala se kulturním a zábavním místem v dědině. Středa byla posledním otevíracím dnem," řekla dnes ČTK majitelka hospody.

Přiznává, že pustit se do EET bylo nad její síly, svou roli hrál nejen její věk, ale i to, že v hospodě je špatný signál, a vše by tak bylo podle ní ještě složitější.

07:50

Ze zákona o elektronické evidenci tržeb, o kterém Babiš rok a půl tvrdil, že se v něm nesmí hnout ani písmenkem, se najednou stal trhací kalendář a není vůbec vyloučené, že velmi brzo otrháme úplně všechny listy, říká komentátor Hospodářských novin David Klimeš.

07:45

Kavárna Fresh Cube v pražském Karlíně má s EET problémy. Podle zdejšího personálu spoléhala na profesionalitu dodavatele služby. Měla stačit půlhodinová instalace a vše mělo být v pořádku. Systém ovšem nefunguje a dodavatel se s kavárnou dohaduje, čí je to chyba. Zda jde o selhání na straně dodavatele, nebo systému.

7:31

Co příprava EET vypověděla o fungování ministra financí Andreje Babiše? Podle komentátora Aktuálně.cz Martina Fendrycha nic dobrého. "Závěr je pro Babišovo ministerstvo financí dosti zdrcující: neprofesionalita, nepřipravenost, útok na drobné podnikatele, nahrávání Agrofertu," píše Martin Fendrych.

07:05

Napište nám, jak funguje první den EET v praxi. Zaznamenali jste zdražení, fronty kvůli čekání při placení nebo provozní problémy?

07:00

Největší pivovarnická skupina v Česku Plzeňský Prazdroj potvrdila, že od prosince ukončuje odběr jejího piva více než tisíc hospod. Těch je v Česku podle odhadů Asociace hotelů a restaurací celkem 35 až 40 tisíc. "Končí hlavně menší a vesnické hospody, které nepodávají teplé jídlo. Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde s koncem roku," řekl obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz.

06:55

Kdo a kdy musí evidovat tržby? Co je to FIK? Musí si lidé povinně převzít účtenku? Projděte si odpovědi na hlavní otázky v našem přehledu.

06:52

Někteří podnikatelé avizovali, že kvůli vyšším nákladům budou muset výrazně zdražit, jiní rovnou skončí. Podle ministerstva financí není k výraznému růstu cen důvod, pokud už nyní podnikatel platil daně a plnil další povinnosti. Ministerstvo původně slibovalo, že zavádění systému nebude finančně náročné, praxe ale zatím ukazuje, že náklady podnikatelů se pohybují v řádech nejméně desítek tisíc korun.

06:48

Šokuje mě, jak špatně je EET připravená, říká ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer.

06:45

Do systému, který kritici označují za nepřipravený, na poslední chvíli vnáší největší chaos sám ministr financí Andrej Babiš. Těsně před ostrým startem začal prosazovat další výjimky – přestože je původně odmítal. „Netušili jsme, kolik druhů podnikání u nás máme,“ vysvětlil náhlý obrat. Přestože zástupci e-shopů upozorňovali na nejasnosti už dříve, Babiš připustil úlevy až týden před spuštěním EET. Za určitých podmínek by se EET mohli vyhnout také podnikatelé s ročními tržbami menšími než 250 tisíc korun.

06:42

Kritici namítají, že jde o zbytečnou povinnost, která hlavně drobným podnikatelům ztíží práci a zvýší výdaje. Například podle Ladislava Minčiče z Hospodářské komory, dříve náměstka na ministerstvu financí, je sice správné snažit se lépe vybírat daně namísto jejich zvyšování, boj proti únikům by se ale měl přednostně zaměřit na ty největší.

06:38

Podívejte se, co o spuštění EET říkal šéf finanční správy Martin Janeček v srpnovém rozhovoru pro DVTV.

06:35

Cílem EET je omezení daňových úniků, tedy zvýšení výnosů z DPH a daně z příjmu, ale také ze sociálního a zdravotního pojištění zaměstnanců. Vláda chce také narovnat tržní prostředí, aby poctiví podnikatelé mohli konkurovat těm, kteří neplatí daně.

06:30

O půlnoci začal ostrý provoz elektronické evidence tržeb (EET). Do první fáze se má povinně zapojit zhruba 40 tisíc podnikatelů a firem poskytujících stravovací a ubytovací služby. Každou účtenku tak musí finanční správě posílat hlavně restaurace, hospody, kavárny, hotely či penziony. Právě v tomto oboru totiž státu uniká nejvíce příjmů kvůli krácení tržeb, tvrdí ministerstvo financí. "Je zde nejvíce hotovostních plateb a také největší podíl šedé ekonomiky," uvedla náměstkyně ministra Alena Schillerová.

Petr Kučera Michal Šenk Jiří Hovorka Jakub Plíhal Martin Ťopek ČTK Petr Kučera, Michal Šenk, Jiří Hovorka, Jakub Plíhal, Ivana Gračková, Martin Ťopek, ČTK
Aktualizováno 1. 12. 2016 23:20
 

Právě se děje

Další zprávy