restaurace

Kvůli inflaci chce skončit podle průzkumu téměř pětina restaurací. Polovina podniků hodlá zdražit

V Česku kvůli ekonomické krizi spojené s vysokou inflací plánuje skončit téměř pětina restaurací, pokračovat v provozu je rozhodnutá mírná většina podniků. Necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. O výsledcích říjnového průzkumu mezi 221 restauracemi, které nabízejí teplou i studenou kuchyni, informovala společnost Edenred.

Pevně rozhodnuto s hostinskou činností skončit je téměř osm procent gastropodniků, menší část ihned, zbytek během několika měsíců. Dalších téměř 11 procent restaurací uvedlo, že spíše skončí. Průzkum se nezabýval možným vznikem nových restaurací.

Průzkumu se vedle restaurací zúčastnilo také více než 5760 lidí a 40 procent z nich uvedlo, že nejsou ochotní akceptovat žádné další zdražení. Dalších téměř 28 procent bude nadále na jídlo do restaurací chodit pouze tehdy, když do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Zdražit přitom podle průzkumu plánuje ještě letos polovina gastropodniků, dalších 38 procent zvýšení cen zvažuje a zachovat je chce jen necelých 12 procent. Aktuálně je průměrná útrata za jídlo v Česku 174,10 koruny.

Zdroj: ČTK

Při požáru v restauraci na severovýchodě Číny zemřelo 17 lidí

Při požáru v restauraci ve městě Čchang-čchun na severovýchodě Číny zemřelo nejméně 17 lidí, tři další jsou zranění. V prohlášení zveřejněném na sociální síti Weibo o tom informovaly místní úřady. Příčina požáru se vyšetřuje, uvedla agentura AFP.

Zdroj: ČTK

Restaurace měly o uplynulém víkendu nejvyšší tržby od začátku roku. Pomohl konec certifikátů i Valentýn, tvrdí analýza

Restaurace o uplynulém víkendu dosáhly podle analýzy společnosti SaltPay nejvyšších tržeb i návštěvnosti od začátku roku. Hostů přišlo od pátku 11. února do pondělí 14. února o čtvrtinu více v porovnání se stejnými dny předchozího týdne. Tržby vzrostly o třetinu. Přispělo k tomu ukončení kontrol covidových certifikátů, oslavy Valentýna a také hezké počasí. Proti době před vypuknutím pandemie koronaviru je ale návštěvnost gastronomických podniků stále slabá. Vyplývá to z dat restauračního systému Storyous od společnosti SaltPay, který zpracovává zhruba 20 procent obratu v české gastronomii.

O valentýnském víkendu, od pátku do neděle, restauratéři utržili v průměru o pět procent více než ve stejném období roku 2020. Proti loňskému roky byly tržby vyšší o 38 procent. V uplynulém roce ale musela být stravovací zařízení zavřená, občerstvení mohla prodávat jen přes výdejní okna nebo rozvoz. Na samotný svátek zamilovaných, který letos připadl na pondělí, byly průměrné tržby v porovnání s rokem 2020 o desetinu nižší, návštěvnost se propadla o 17 procent. Proti Valentýnu loňského roku tržby vzrostly o devět procent.

Zdroj: ČTK
Pokračovat