Češi svetr neobléknou, bojí se experti. Strop na ceny energií v otázkách a odpovědích

Adéla Očenášková Pavla Adamcová Adéla Očenášková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 1. 10. 2022 16:33
Zastropování cen elektřiny a plynu se v současnosti skloňuje na národní i celounijní úrovni. Česká vláda se k tomuto kroku již rozhodla a pro malé odběratele plošně nastavila konkrétní limity, přes které ceny energií nepůjdou. Jak se tento krok projeví na spotřebě tuzemských domácností a nakolik změna zahýbe s ceníky jejich dodavatelů, zjistíte v následujícím přehledu.
Zaměstnanec. Ilustrační foto
Zaměstnanec. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Měl by cenový strop platit i pro firmy?

Podle expertů ne ve všech případech. Stanovený cenový limit se týká kromě domácností i živnostníků a malých a středních firem, které jsou v případě elektřiny na síti nízkého napětí a v případě plynu podniků s odběrem do 630 megawatthodin ročně. 

Za stejné ceny jako maloodběratelé by měly elektřinu a plyn nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi. O větších podnicích vláda teprve rozhodne.

  • Experti se přiklánějí k tomu, aby se na malé a střední podniky cenový strop rovněž vztahoval. U velkých firem, které odebírají hodně energie, to tak jednoznačně nevidí.

"Velké firmy mají velký potenciál, aby cíleně snížily spotřebu, proto by měla vláda spolu s nimi najít vhodná řešení, kde se dá ušetřit, a místo cenového stropu třeba investovat do těchto řešení," myslí si Davidová. 

Velkoodběratelé elektřiny a plynu si nakonec budou moci rozdělit 30 miliard korun. Výzva k dotačnímu programu pro velkoodběratele elektřiny a plynu by měla být připravena k 1. listopadu, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Jeho úřad později uvedl, že výzva bude vypsána do konce letošního roku. Podle ministra se počítá s pomocí zhruba pro 8000 podniků. 

U energeticky náročných firem bude maximální podpora činit 200 milionů korun, ostatní budou moci získat nejvýše 45 milionů korun. Podpora se podle něj bude týkat zejména firem ze zpracovatelského průmyslu, dále těžebního průmyslu, zemědělství i lesnictví. 

 

Právě se děje

Další zprávy