Češi svetr neobléknou, bojí se experti. Strop na ceny energií v otázkách a odpovědích

Adéla Očenášková Pavla Adamcová Adéla Očenášková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 1. 10. 2022 16:33
Zastropování cen elektřiny a plynu se v současnosti skloňuje na národní i celounijní úrovni. Česká vláda se k tomuto kroku již rozhodla a pro malé odběratele plošně nastavila konkrétní limity, přes které ceny energií nepůjdou. Jak se tento krok projeví na spotřebě tuzemských domácností a nakolik změna zahýbe s ceníky jejich dodavatelů, zjistíte v následujícím přehledu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Jak se změní nabídka na trhu?

Slova Gavora potvrzuje mluvčí ČEZ Roman Gazdík. "Pokud je fixovaná cena nižší než ta zastropovaná, bude zákazník platit i nadále nižší fixovanou cenu. V případě, že by fixovaná cena byla vyšší, tak bychom zákazníkovi fakturovali cenu zastropovanou. Ale čekáme samozřejmě ještě na příslušný zákon a prováděcí předpis," uvádí Gazdík.

  • Jak se ale dodavatelé k cenám mimo fixace postaví, není zatím jasné. Analytici totiž podotýkají, že jim nyní nebude dávat smysl, aby se snažili nabízet nižší ceny. "Jakýkoliv rozdíl mezi stropem a skutečnou cenou je jim totiž stát připraven dorovnat," vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Dodavatelé teď nakupují za vyšší ceny, než jaký je vládou oznámený strop. Těžko se dá tedy očekávat, že by na úkor svého profitu nabízeli klientům nižší cenu.

"Každá regulace narušuje trh a konkurenci. Většina lidí bude za energii platit stejnou maximální cenu - s výjimkou několika šťastlivců, kteří mají uzavřenou ještě výhodnější dlouhodobou smlouvu," dodává Gavor.

  • Ekonom a partner poradenské společnosti Moore Petr Kymlička upozorňuje, že zákazník odteď zaplatí u většiny distributorů v zásadě stejně. Nebude mít tudíž motivaci hledat levnější tarif a snížit tak objem státní kompenzace.

Pro zákazníky by také mohlo být paradoxně výhodnější, pokud by přešli na spotový tarif, který je navázaný přímo na velkoobchodní ceny. "Díky stropu odpadá riziko vyšších cen, ale existuje šance, že cena v některých dnech naopak klesne," vysvětluje dále Kymlička. "Větší výkyvy ceny směrem nahoru u spotových tarifů bude opět zřejmě kompenzovat stát. Kdo mezer návrhů využije, bude profitovat," upozorňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy