Češi svetr neobléknou, bojí se experti. Strop na ceny energií v otázkách a odpovědích

Adéla Očenášková Pavla Adamcová Adéla Očenášková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 1. 10. 2022 16:33
Zastropování cen elektřiny a plynu se v současnosti skloňuje na národní i celounijní úrovni. Česká vláda se k tomuto kroku již rozhodla a pro malé odběratele plošně nastavila konkrétní limity, přes které ceny energií nepůjdou. Jak se tento krok projeví na spotřebě tuzemských domácností a nakolik změna zahýbe s ceníky jejich dodavatelů, zjistíte v následujícím přehledu.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Je plošná pomoc správná cesta?

Ohledně toho se experti spíše rozcházejí. Na domácnosti stát zacílil zastropované ceny bez ohledu na to, jaký mají příjem. Byť největší problém s drahými energiemi má nízkopříjmové obyvatelstvo. "Dává proto smysl ubezpečit ho, že jej vláda nenechá ve štychu. Zároveň je potřeba dál pracovat i na alternativních schématech podpory," domnívá se manažer společnosti Grant Thornton Jiří Dvořák.

Expert na energetiku Jiří Koželouh z Hnutí Duha se ale domnívá, že právě nízkopříjmové domácnosti nebudou mít na energie ani poté, co vláda zavedla cenový strop.

Kritici zastropování cen rovněž tvrdí, že z vládního opatření budou těžit i lidé, kteří nastavení svých záloh nijak neřešili a následně se podivovali nad jejich zdražením.

Podle Gavora ale pomoc státu potřebují i tito odběratelé. "Nemyslím si, že pokud někteří spotřebitelé uzavřeli dlouhodobou fixaci, je to výrazem nějaké zvláštní zodpovědnosti. Navíc ten, kdo má cenu nižší, než je stanovený strop, o výhodnou cenu nepřijde," podotýká expert.

 

Právě se děje

Další zprávy