Kdo si vyrábí elektřinu sám, brzy narazí. Česko komunám nepřeje, příkladem jde Litva

Helena Truchlá Helena Truchlá
12. 12. 2020 12:51
Češi by si mohli vyrábět elektřinu komunitně. Takzvaní prosumeři, výrobci a spotřebitelé zároveň, by mohli stavět vlastní solární panely, bioplynové stanice nebo větrníky a elektřinu z nich také používat. Od příštího roku podobné projekty podpoří dotace, nutný zákon ale teprve vzniká. V čem se Česko nyní může inspirovat v zahraničí, ukazuje nová studie podpořená státní Technologickou agenturou.
Střechy Bruselu.
Střechy Bruselu. | Foto: Pixabay

Belgie: komunitně za klima

Belgie v otázce energetických komunit naráží na to, že si každý z regionů - Flandry, Valonsko a Brusel - upravuje podmínky do značné míry sám. Vzorem by mohlo být Valonsko, které loni přijalo zákon, který fakticky do místního kontextu přenáší zmíněnou evropskou legislativu. Vychází mimo jiné z toho, že komunitní energetika není důležitá jen jako potenciální zdroj úspor pro členy společenství, ale má také význam v boji s klimatickou krizí.

Jejich vznik Belgie podporuje sníženými daněmi a dalšími slevami, ale také třeba školeními pro zájemce. Jako úspěšný příklad studie uvádí tři firmy, které si společně pořídily solární a vodní elektrárnu a baterii na elektřinu. O co nejefektivnější kombinaci výroby a spotřeby elektřiny se stará umělá inteligence. První komunitu má dnes již i Brusel. Tamní škola Nos Bambins bude vlastní přebytečnou elektřinou ze solárních panelů zásobovat sousedy v okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy