Kdo si vyrábí elektřinu sám, brzy narazí. Česko komunám nepřeje, příkladem jde Litva

Helena Truchlá Helena Truchlá
12. 12. 2020 12:51
Češi by si mohli vyrábět elektřinu komunitně. Takzvaní prosumeři, výrobci a spotřebitelé zároveň, by mohli stavět vlastní solární panely, bioplynové stanice nebo větrníky a elektřinu z nich také používat. Od příštího roku podobné projekty podpoří dotace, nutný zákon ale teprve vzniká. V čem se Česko nyní může inspirovat v zahraničí, ukazuje nová studie podpořená státní Technologickou agenturou.
Výroba elektřiny na balkónech domu ve Štýrsku.
Výroba elektřiny na balkónech domu ve Štýrsku. | Foto: B. Neuper & G. Haslebener, firma Solar Neuper, www.solarneuper.at

Rakousko: solární panely do každé rodiny

Rakousko vyrobí tři čtvrtiny své elektřiny z obnovitelných zdrojů, do roku 2030 by to měla být všechna. Pomoci by měly zejména solárními panely pokryté střechy, kterých by vláda ráda v zemi viděla rovný jeden milion.

Aktivní spotřebitele rakouský zákon zná a podporuje je dobře nastavenými dotacemi i garantovanou výkupní cenou elektřiny po dobu 13 let od uvedení do provozu. Samovýrobci jsou v Rakousku osvobození od daně z elektřiny, a to až do výkonu 25 megawatthodin ročně.

I Rakušané se potýkají s administrativou, když si chtějí namontovat panely třeba na bytový dům s více jednotkami, na rozdíl od Česka ale nemusí všichni mít stejného dodavatele dodatečné elektřiny (té, kterou nezvládnou vyrobit sami). Naopak u proudu vyrobeného svépomocí mohou ovlivnit kde a kdy bude použit, což zmenšuje pravděpodobnost přebytků, které společenství musí bez využití odprodat. 

Zajímavý projekt má hlavní město Vídeň: nabízí svým obyvatelům možnost investovat do místních obnovitelných zdrojů. Za svou investici lidé dostávají každý rok zpátky pevnou částku. Solární panely díky tomu pokryly například terminál vídeňského přístavu, nádraží Wien Mitte nebo městskou čističku odpadních vod. 

 

Právě se děje

Další zprávy