Kdo si vyrábí elektřinu sám, brzy narazí. Česko komunám nepřeje, příkladem jde Litva

Helena Truchlá Helena Truchlá
12. 12. 2020 12:51
Češi by si mohli vyrábět elektřinu komunitně. Takzvaní prosumeři, výrobci a spotřebitelé zároveň, by mohli stavět vlastní solární panely, bioplynové stanice nebo větrníky a elektřinu z nich také používat. Od příštího roku podobné projekty podpoří dotace, nutný zákon ale teprve vzniká. V čem se Česko nyní může inspirovat v zahraničí, ukazuje nová studie podpořená státní Technologickou agenturou.
Foto: Studie / Schoonschip Amsterdam

Nizozemsko: na vodě a pod sluncem

Energetické komunity sice Nizozemsko nezná, umožňuje ale elektřinu sdílet jednotlivým aktivním spotřebitelům. Ty vláda podporuje levnými nebo dokonce bezúročnými úvěry. Spojit se mohou ti z nich, kteří bydlí nedaleko sebe - konkrétní podmínky určí poštovní směrovací kód jejich bydliště.

Zajímavým příkladem je třeba amsterdamská kolonie Schoonschip, skupina obytných domů na jednom ze slavných městských kanálů. Každý z domů má kromě solárních panelů také systém chlazení vodou a speciální vzduchotechniku. Fungování všech těchto technologií je nonstop sledováno, aby spotřeba elektřiny byla co nejúčinnější. Zda si celá kolonie vystačí pouze s elektřinou, kterou si sama vyrobí, zatím není jasné - první lidé se sem nastěhovali teprve loni na jaře. 

 

Právě se děje

Další zprávy