Kdo si vyrábí elektřinu sám, brzy narazí. Česko komunám nepřeje, příkladem jde Litva

Helena Truchlá Helena Truchlá
12. 12. 2020 12:51
Češi by si mohli vyrábět elektřinu komunitně. Takzvaní prosumeři, výrobci a spotřebitelé zároveň, by mohli stavět vlastní solární panely, bioplynové stanice nebo větrníky a elektřinu z nich také používat. Od příštího roku podobné projekty podpoří dotace, nutný zákon ale teprve vzniká. V čem se Česko nyní může inspirovat v zahraničí, ukazuje nová studie podpořená státní Technologickou agenturou.
Ilustrační foto - solární elektrárna ve Francii v Colle des Mees.
Ilustrační foto - solární elektrárna ve Francii v Colle des Mees. | Foto: Reuters

Francie: lokální virtuální síť

Francie je podobně jako Česko výrazně závislá na jaderné energetice - z jádra se tu vyrobí 70 procent veškeré elektřiny. Poslední tři roky ale existuje i podpora přímo pro samospotřebitele, a to v podobě pevné výkupní ceny, dotací nebo osvobození od daní a dalších poplatků - například daně z nemovitosti pro budovy, které na sobě mají solární panely.

Dobrou inspirací s ohledem na energetická společenství by pro Česko mohlo být řešení takzvaných privátních virtuálních sítí. Na ty je napojená právě třeba skupinka sousedů. Taková síť je součástí té veřejné, kterou ve Francii provozuje fakticky jediná firma, a lokální síť může být roztažena do vzdálenosti až dvou kilometrů ve městech a na venkově jde až o desetinásobek. Její vytvoření je snazší než v Česku. 

Výhodou je také jednotné kontaktní místo, kde si zájemce o pořízení jakéhokoliv obnovitelného zdroje vyřídí všechnu administrativu - bez ohledu na to, zda jde o skupinku sousedů, nebo velké firmy. Podobně jako v Rakousku je i ve Francii možné obnovitelné zdroje financovat komunitně - investovat může obec nebo jejich skupina, i soukromé osoby. "To pomáhá lepší informovanosti veřejnosti i lepšímu přijetí obnovitelných zdrojů místní komunitou," hodnotí analýza. 

 

Právě se děje

Další zprávy