Spořitelna chce poslední miliony. Slavné obleky skončí?

Tomáš Fránek
20. 6. 2011 14:40
Věřitelé zkrachovalé firmy bojují u soudu o peníze z OP Prostějov
Foto: Petr Protivánek

Brno - V bývalé největší chloubě českého textilního průmyslu, firmě OP Prostějov, zuří nový boj, na jehož konci může být i definitivní konec slavné firmy.

V ohrožení je totiž poslední lukrativní výroba, kterou ještě OP Prostějov má. A tou je výroba měřenek - obleků na míru, o které je velký zájem třeba v Rakousku, Francii  nebo Německu.

Shoduje se na tom insolvenční správce zkrachovalé společnosti se zaměstnanci, kterých z původních několika tisíc zbývá jen asi 400.

Kde skončí stamiliony?

Krajský soud v Brně už totiž vydal příkaz k tomu, aby OP Prostějov vydal provozní kapitál, který získal za insolvenčního řízení především prodejem majetku firmy, zajištěnému věřiteli. Tím je Česká spořitelna. Oděvní podnik dluží České spořitelně téměř 700 milionů korun.

Ve sporu jde o více jak 200 milionů korun, které společnost získala například z prodeje zásob v podnikových prodejnách.

Podle správce firmy Jaroslava Svobody se ale firma bez těchto peněz neobejde a provozovat výrobu měřenek dál nemůže.

K tomu se přidaly i odbory, které dosud do sporů v insolvenčním řízení nezasahovaly. "Zásadně nesouhlasíme, aby peníze z účtů společnosti mizely někde v cizině z dosahu insolvenčního správce. Pokud se tak stane, bude to znamenat nevratný konec OP Prostějov, následky budou katastrofické," uvedla šéfka odborů Hana Vyroubalová.

Podle ní okamžitá výplata peněz podnik zničí a na dlažbě se ocitne ze dne na den všech 400 zaměstnanců.

Podle dnešního vyjádření České spořitelny, které zveřejnil soud, ale musí být peníze vyplaceny podle insolvenčního zákona, a pokud se tak nestane, je to protizákonné.

Peníze mají končit v Německu

Právník České spořitelny Jiří Tomola uvedl, že podle informací od správců firmy je výroba obleků na míru zisková. Pokud je to pravda, tak podle spořitelny OP Prostějov nepotřebuje tuto výrobu dotovat. A pokud skutečně chybí peníze, měla by se firma zajistit za pomoci úvěru a ne na úkor České spořitelny.

Česká spořitelna už  přitom v květnu upozornila, že zisky z  výroby obleků zůstávají v zahraničí. "Ukázalo se, že Oděvní podnik z vlastní produkce měřenek nejenže nevytváří téměř žádný vlastní profit, ale při zohlednění všech přiřaditelných nákladů vlastně vytváří ztrátu," uvedla spořitelna  v podání soudu. Veškerý zisk z výroby a prodeje měřenek podle spořitelny zůstává v dceřiné společnosti OP Bernhardt Fashion GmbH v Německu.

Pokračování výroby obleků na míru přitom požadují všichni věřitelé firmy. "Pokračování ve stávajícím modu fungování považujeme ze všech špatných variant za tu nejméně špatnou," vyjádřil se v dokumentech insolvenčního rejstříku Filip Rybín, místopředseda představenstva společnosti Pyrghos Lefkos, která je po České spořitelně druhým největším věřitelem.

Výrobu obleků na míru ocenili znalci na hodnotu 180 milionů korun. Zájemci o jeho koupi podle zástupců zkrachovalé firmy jsou.

Výrobu obleků na míru už přitom provází trestní oznámení. Tomu čelí bývalý šéf zahraničního obchodu firmy a nynější jednatel společnosti Stylers made to measure GmbH Michal Šmíd.

Podle Prostějovského deníku mu vedení OP Prostějov klade za vinu, že odcizil know-how výroby obleků na míru. Případ šetří policie.

Oděvní podnik zkrachoval loni na jaře. Více než 500 věřitelů dluží přes 2 miliardy korun. Jeho jmění přitom nedosahuje ani poloviny této sumy. OP v rozprodejích nabídne měřenky, provozní a skladové areály i rekreační centra.


 

 

Právě se děje

Další zprávy