Hušák pustil lidi ze Sazky ke konkurenci, zjistil Cupka

Ekonomika Ekonomika
17. 6. 2011 18:01
Funkcionáři ČSTV se měli cítit Hušákovi zavázáni
Aleš Hušák již dostal výpověď.
Aleš Hušák již dostal výpověď. | Foto: Ludvík Hradilek

* Do článku jsme nově doplnili vyjádření Aleše Hušáka

Praha - Na poslední chvíli nechal bývalý šéf Sazky Aleš Hušák zrušit zaměstnancům firmy konkurenční doložky. Nechal je tak odejít ke konkurenci, hlavně k firmě Fortuna.

Podle mluvčí Sazky Lenky Angeliky Tiché to zjistili specialisté z oblasti HR, které pověřil insolvenční správce Sazky Josef Cupka.

"Doposud měl správce jen důvodné podezření, analýzy personalistů jej však potvrdily. Kromě středního managementu jde v několika případech také o klíčové managery, např. z oblasti IT, či šéfku právního oddělení. Některým z nich stihla společnost ještě během jara, ale i v květnu těsně před odchodem vyplatit tučné odměny. Hušák tím sice neohrozil fungování SAZKY, výrazně ale tímto krokem usnadnil konkurenci vstup na loterijní trh," píše ve zprávě mluvčí.

Hušák s tímto tvrzením zásadně nesouhlasí.

Ze Sazky odešlo k poslednímu květnovému dni 22 lidí, nabídku konkurence podle dostupných informací využilo 18 bývalých zaměstnanců Sazky.

Hušák: Já naopak lidi přemlouval

Hušák, který zůstává předsedou představenstva nejstarší loterijní firmy, rozeslal večer tiskové prohlášení.

V něm tvrdí, že nikdy nebránil lidem ve svobodném rozhodnutí odejít. "Za období, které ve svém prohlášení JUDr. Cupka zmiňuje, jsem ale především řadu lidí přesvědčil, aby v Sazce zůstali, uvedl Hušák.

Podle něj to byl právě Cupka, kdo po svém příchodu propustil řadu lidí, kteří byli pro národní loterii klíčoví.

Hušák rozdával ještě v květnu odměny

Hospodářské noviny ráno vyšly s informací, že ač byla Sazka v tu dobu již v úpadku a výherci s obavami čekali, zda dostanou vyplaceny své výhry, nyní již bývalý šéf loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák rozdával v květnu svým spolupracovníkům milionové odměny.

"Například finanční ředitel Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Michal Krejcar dostal 6. května osm milionů korun za zásluhy při stavbě víceúčelové O2 areny," napsal deník.

Ve skutečnosti ovšem Krejcar dostal ze své odměny jen necelou čtvrtinu (1,9 milionu korun), vyplacení zbytku odměny zamezil insolvenční správce Sazky Josef Cupka.

"Jde o důvěrný vztah zaměstnance a zaměstnavatele," řekl deníku Hušák. Krejcar pracoval kromě ČSTV také pro Sazku jako šéf majetkového odboru. Za to pobíral téměř 150 tisíc korun měsíčně. Stál rovněž v čele společnosti Bestsport, která je provozovatelem O2 areny. Dále zastupuje Sazku ve třech dceřiných firmách a je v dozorčí radě Skiareálu Harrachov.

V Sazce i ČSTV vystřídal loni Jana Prádlera, který se s Hušákem dostal do konfliktu.

Hušák věděl, jak si zajistit loajalitu

HN upozorňují, že Krejcar je dlouholetým spolupracovníkem Hušáka a stále mu zajišťuje kontrolu nad tokem peněz do ČSTV. Díky tomu si Hušák zajišťoval loajalitu sportovních funkcionářů.

List ve svém článku napsal, že Hušák si akcionáře Sazky zavazoval různě. Například měli funkcionáři ČSTV dostávat posty v dceřiných firmách loterijní společnosti, některým pomohl v kariéře, zajistil lukrativní obchody nebo je vzal na prohlídku luxusních kasin v Macau, Singapuru či Las Vegas.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Hušák dostal výpověď z pracovního poměru ve čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy