Nezadržitelný pád OP Prostějov, textilka je v konkurzu

Tomáš Fránek
3. 5. 2010 9:10
OP Prostějov nemá podle soudu peníze ani možnosti na reorganizaci firmy
Foto: Petr Protivánek

Brno - Jeden z největších výrobců oděvů ve střední Evropě, společnost OP Prostějov, neuspěl v boji o svoji záchranu.

Krajský soud v Brně totiž dnes zveřejnil usnesení, podle kterého firma nemá dostatek peněz na reorganizaci, a rozhodl, že firma skončí v konkurzu.

Bude to konec?

Pro zadluženou textilku může konkurz znamenat úplný konec.

"Dlužník (OP Prostějov) není objektivně schopen plnit povinnosti spojené s realizací reorganizace, především garantovat provoz podniku dlužníka po dobu přípravy reorganizace a její realizace a dostát svým závazkům. Úpadek dlužníka je v této chvíli možno řešit jenom konkurzem," rozhodl soud.

Firma věřitelům dluží asi 1,6 miliardy korun. Největším věřitelem je Česká spořitelna, které Oděvní podnik dluží 1,2 miliardy korun.

Stovky lidí na dlažbě

V pátek propustila zhruba 600 lidí. Nyní jich zaměstnává asi 900. OP Prostějov vykázal za první čtvrtletí provozní ztrátu 104 milionů korun.

Kvůli tomu, že není zajištěno provozní financování, má nyní vytížené kapacity pouze ze třiceti procent. Z tohoto důvodu byla v prostějovském závodě výroba sestěhována do jedné dílny, aby se co nejvíce snížily provozní náklady.

 Šití oděvů k Prostějovu neodmyslitelně patří, obleky se tu šijí už do roku 1491, kdy byl ve městě založen krejčovský cech. V 1858 v Prostějově založil Maier Mandl založil první továrnu na výrobu konfekce v Evropě, později desítkám výrobců ve městě dominovali Arnošt Rolný a Jan Nehera.

V dobách své největší slávy zaměstnávala společnost Oděvní podnik Prostějov až pětinásobek lidí co teď.

V roce 2008 zaměstnávala na tři tisíce lidí, loni na jaře už jenom dva tisíce. Firmu kvůli restrukturalizaci museli postupně opustit pracovníci poboček v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích, které společnost uzavřela.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy