OP Prostějov v úpadku prohloubil ztrátu na 408 milionů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 5. 2011 15:42
Věřitelé chtějí 2,15 miliardy, podnik prodělal loni 408 milionů, hodnota jeho majetku klesá.
Poslední částí podniku, která funguje, je výroba oděvů na míru.
Poslední částí podniku, která funguje, je výroba oděvů na míru. | Foto: Petr Protivánek

Prostějov - Pokračující výroba oděvů na míru, která je jedinou funkční částí zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP) nedokázala zabránit v loňském roce prohloubení ztráty firmy.

Jak informovala ČTK, ztráta se zvýšila na 408,4 milionu korun oproti 322,8 milionu o rok dříve.

ČTK informaci získala ze zprávy insolvenčního správce podniku zveřejněné v insolvenčním rejstříku. Podle informací z něj své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun.

Někdejší největší textilní firma v zemi hospodařila se ztrátou i začátkem letošního roku. Podle zprávy insolvenčního správce v období od začátku ledna do konce března její propad činil více než 52 milionů korun. Obrat firmy v tomto období dosáhl 48,4 milionu korun.

OP je již od ledna minulého roku v insolvenci. Brněnský samosoudce Jan Kozák ho původně poslal v loni v květnu do konkurzu, protože nikdo nepředložil reorganizační plán. Jeho kolegyně z brněnského soudu Eva Krčmářová však konkurz v prosinci zrušila z podnětu žaloby největšího věřitele OP, České spořitelny (ČS), podle níž bylo insolvenční řízení Kozákovi přiděleno v rozporu se zákonem o soudech a soudcích.

Rozhodnutí Krčmářové potvrdil začátkem dubna olomoucký vrchní soud, když zamítl odvolání druhého největšího věřitele OP, společnosti Pyrghos Lefkos. Řízení se tak vrátilo do fáze reorganizace. Kvůli tomu se zastavil připravovaný prodej majetku OP, jehož hodnota klesá. Ještě loni v lednu měl OP podle odhadu znalecké firmy cenu asi 1,17 miliardy korun, v současnosti to může být o stovky milionů méně.

 

Právě se děje

Další zprávy