Zapomenutí hrdinové pracující třídy. Muscle cars nejsou jen Camaro nebo Mustang

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 8. 2019 7:17
Hodně výkonu za dostupnou cenu. Taková je zjednodušená definice aut, jimž se v Americe říká muscle cars - tedy auta se svaly. Tato kategorie se zrodila v 60. letech, aby v průběhu další dekády postupně ztratila svůj lesk. To kvůli ropné krizi i přísnějším emisním nařízením. I za těch několik let ale stihla vzniknout pěkná řádka ikonických modelů, z nichž je ale především v Evropě známá jen trojice Dodge Challenger, Ford Mustang a Chevrolet Camaro. V galerii si proto připomeňte desítku zapomenutých muscle cars.
Foto: GMC

GMC Syclone

Ne, tohle není úplně klasický muscle car ve stylu Fordu Mustang nebo Chevroletu Camaro. Na začátku 90. let ale šlo o auto, které většině modelů spadajících tradičním pohledem mezi muscle cars bez problémů ujelo. Jde o GMC Syclone, nejrychlejší pick-up své doby, jehož akceleraci magazín Car & Driver dokonce porovnával s Ferrari 348ts. Z 0 na 97 km/h mu stačilo 4,3 sekundy.

Na první pohled nenápadný pick-up měl pod kapotou turbem přeplňovaný 4,3litrový šestiválec o výkonu 209 kW. To v kombinaci s pohonem všech kol a automatickou čtyřstupňovou převodovkou. Vzniklo jen 2998 kusů, všechny v černé a drtivá většina z nich v roce 1991 s velmi nepatrným přesahem do roku 1992. Pak výroba skončila.

GMC ale nabídlo i SUV se stejnou technikou - model Typhoon se vyráběl déle než Syclone, také vznikl ve více než 4500 kusech.

 

Právě se děje

Další zprávy