Zapomenutí hrdinové pracující třídy. Muscle cars nejsou jen Camaro nebo Mustang

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 8. 2019 7:17
Hodně výkonu za dostupnou cenu. Taková je zjednodušená definice aut, jimž se v Americe říká muscle cars - tedy auta se svaly. Tato kategorie se zrodila v 60. letech, aby v průběhu další dekády postupně ztratila svůj lesk. To kvůli ropné krizi i přísnějším emisním nařízením. I za těch několik let ale stihla vzniknout pěkná řádka ikonických modelů, z nichž je ale především v Evropě známá jen trojice Dodge Challenger, Ford Mustang a Chevrolet Camaro. V galerii si proto připomeňte desítku zapomenutých muscle cars.
Foto: Wikimedia Commons - CZmarlin (CC BY-SA)

AMC AMX

AMC AMX, produkovaný mezi lety 1968 a 1970, je muscle car unikátní hned z několika pohledů. Zaprvé šlo o jediný v Americe vyráběný model, který měl ve své době ocelovou karoserii se dvěma místy k sezení. Zadruhé právě dvě místa k sezení AMX odlišovala od dalších muscle cars - jediným autem se stejnou koncepcí interiéru byl na konci 60. let Chevrolet Corvette. A ten stál výrazně více peněz.

Model od AMC měl rovněž kratší rozvor náprav, než bylo u muscle cars zvykem. V nabídce značky šlo o levnější a menší alternativu modelu Javelin, neznamená to však, že by auto bylo nějak pomalé. Naopak všechny verze měly osmiválec, výkonový vrchol byl v roce 1969, kdy jednotka o objemu 6,4 litru dávala 254 kW.

Po roce 1970 samostatný model AMX z nabídky AMC zmizel, označení se ale používalo například pro sportovnější verze modelu Javelin. Objevilo se i na několika konceptech.

 

Právě se děje

Další zprávy