Zapomenutí hrdinové pracující třídy. Muscle cars nejsou jen Camaro nebo Mustang

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 8. 2019 7:17
Hodně výkonu za dostupnou cenu. Taková je zjednodušená definice aut, jimž se v Americe říká muscle cars - tedy auta se svaly. Tato kategorie se zrodila v 60. letech, aby v průběhu další dekády postupně ztratila svůj lesk. To kvůli ropné krizi i přísnějším emisním nařízením. I za těch několik let ale stihla vzniknout pěkná řádka ikonických modelů, z nichž je ale především v Evropě známá jen trojice Dodge Challenger, Ford Mustang a Chevrolet Camaro. V galerii si proto připomeňte desítku zapomenutých muscle cars.
Foto: Wikimedia Commons - Carl Sharp (CC BY-SA 3.0)

Ford Torino Talladega

Pouze dva měsíce, v lednu a únoru 1969, vyráběl Ford model Torino Talladega. Přesně taková doba mu totiž stačila, aby vyrobil homologační sérii speciálu pro NASCAR sezony 1969. Ostatně jméno Talladega nebylo vybráno náhodně, jde o závodní trať pro již zmíněný americký šampionát, otevřenou v roce 1969.

Torino Talladega se od standardního modelu liší především odlišně tvarovanou karoserií (je více aerodynamická a má například prodlouženou přední část), připravenou pro závodní okruhy. Úpravy u silničního auta byly prováděny především ručně, protože šlo o malou sérii. K dispozici byly jen tři odstíny karoserie (červená, bílá a modrá). Pod kapotou byl sedmilitrový osmiválec s 250 kW, zadní kola roztáčel čtyřstupňový manuál.

Ačkoliv pro homologaci stačilo vyrobit 500 kusů, Ford jich nakonec udělal nejspíše 740 až 750 (přesná čísla se částečně rozcházejí).

 

Právě se děje

Další zprávy