Zapomenutí hrdinové pracující třídy. Muscle cars nejsou jen Camaro nebo Mustang

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 8. 2019 7:17
Hodně výkonu za dostupnou cenu. Taková je zjednodušená definice aut, jimž se v Americe říká muscle cars - tedy auta se svaly. Tato kategorie se zrodila v 60. letech, aby v průběhu další dekády postupně ztratila svůj lesk. To kvůli ropné krizi i přísnějším emisním nařízením. I za těch několik let ale stihla vzniknout pěkná řádka ikonických modelů, z nichž je ale především v Evropě známá jen trojice Dodge Challenger, Ford Mustang a Chevrolet Camaro. V galerii si proto připomeňte desítku zapomenutých muscle cars.
Foto: Výrobci

Dodge Charger Daytona

Konkurencí Fordu Torino Talladega byl nejen na závodních tratích Dodge Charger Daytona, vyráběný v letech 1969 a 1970. Jeho poznávacím znamením je velké zadní křídlo a celkově aerodynamičtější karoserie - stejně jako u modrého oválu. Základem vozu se stal klasický Charger R/T s 7,2litrovým osmiválcem řady Magnum. Volitelně však bylo možné vybavit auto i sedmilitrovým osmiválcem Hemi. Ten má ale údajně jen sedm desítek z celkem 503 vyrobených kusů, což z něj dělá sběratelskou raritu.

Jméno Daytona je mimochodem podobně jako Talladega odvozeno od závodní tratě pro NASCAR. Právě kvůli němu, respektive nutné homologační sérii, se původem závodní speciál dostal i na běžné silnice. Na závodních tratích byl Charger Daytona mimochodem prvním modelem, který v NASCAR překonal rychlost 322 km/h.

 

Právě se děje

Další zprávy