Zapomenutí hrdinové pracující třídy. Muscle cars nejsou jen Camaro nebo Mustang

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 8. 2019 7:17
Hodně výkonu za dostupnou cenu. Taková je zjednodušená definice aut, jimž se v Americe říká muscle cars - tedy auta se svaly. Tato kategorie se zrodila v 60. letech, aby v průběhu další dekády postupně ztratila svůj lesk. To kvůli ropné krizi i přísnějším emisním nařízením. I za těch několik let ale stihla vzniknout pěkná řádka ikonických modelů, z nichž je ale především v Evropě známá jen trojice Dodge Challenger, Ford Mustang a Chevrolet Camaro. V galerii si proto připomeňte desítku zapomenutých muscle cars.
Foto: Legendy

Plymouth GTX

Automobilka Plymouth dnes již neexistuje a na její modely si minimálně v Evropě vzpomene málokdo. I ona má ale ve své historii několik zajímavých muscle cars. Třeba model GTX, který vycházel z řady Belvedere. Poprvé se objevil v roce 1967, samozřejmě s osmiválcovým motorem pod kapotou. Hned v roce následujícím dostalo auto řadu změn, motorově ale byly stále na výběr dva osmiválce, přičemž ten silnější pocházel ze známé série Hemi automobilky Chrysler (pod ní Plymouth spadal).

Na sklonku šedesátých let dostal model GTX i levnějšího sourozence se jménem Road Runner, pojmenovaného podle kreslené postavy ze seriálu Looney Tunes. Právě Road Runner se nakonec stal modelu GTX osudným. V roce 1971 se sice představila nová generace GTX, od roku následujícího však bylo možné koupit už jen model Road Runner GTX, který měl slabší osmiválec původního GTX.

 

Právě se děje

Další zprávy