Zapomenutí hrdinové pracující třídy. Muscle cars nejsou jen Camaro nebo Mustang

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 8. 2019 7:17
Hodně výkonu za dostupnou cenu. Taková je zjednodušená definice aut, jimž se v Americe říká muscle cars - tedy auta se svaly. Tato kategorie se zrodila v 60. letech, aby v průběhu další dekády postupně ztratila svůj lesk. To kvůli ropné krizi i přísnějším emisním nařízením. I za těch několik let ale stihla vzniknout pěkná řádka ikonických modelů, z nichž je ale především v Evropě známá jen trojice Dodge Challenger, Ford Mustang a Chevrolet Camaro. V galerii si proto připomeňte desítku zapomenutých muscle cars.
Foto: Pontiac

Pontiac Firebird

Pontiac Firebird je trochu opomíjeným sourozencem Chevroletu Camaro. Přitom s ním sdílí techniku i některá stylistická řešení, navzdory tomu si ale zachovává vlastní designový styl. Poprvé se Firebird ukázal na počátku roku 1967 (na fotografii) a minimálně základní šestiválce příliš výkonu nenabízely. Americká automobilka však nabídla i variantu s vrcholným osmiválcem, který měl 242 kW (a v pozdějších letech ještě o něco málo více). Pro modelový rok 1969 se poprvé objevila i varianta Trans Am s několika vizuálními a řadou technických změn. Ty vedly především k lepším jízdním vlastnostem a vyššímu výkonu osmiválcového motoru.

Hned na počátku 70. let se objevila nové generace modelu Firebird, opět i s verzí Trans Am. Druhá generace poprvé pro řadu Firebird přinesla 7,5litrový osmiválec. V průběhu 70. let nicméně docházelo k postupnému snižování výkonu i objemu motoru. Asi nejznámější Firebird spadá do třetí generace. Na základech verze Trans Am totiž vzniklo populární mluvící auto KITT ze seriálu Knight Rider. Jméno Firebird se naposledy v nabídce Pontiacu objevilo v 90. letech. I tehdy šlo o upravené Camaro.

 

Právě se děje

Další zprávy