Žádné mercedesy nebo BMW. Zloději v Americe kradou hlavně korejská auta

Žádné mercedesy nebo BMW. Zloději v Americe kradou hlavně korejská auta
Hyundai Elantra je nejkradenějším vozem v USA za rok 2023. Celkem se ztratil 48 445 majitelům.
Jen o něco méně z nich postrádalo Hyundai Sonatu, celkem v 42 813 případech.
Kia Optima tentokrát třetí. Zmizela 30 204 majitelům.
Teprve teď přicházejí ke slovu pick-upy. Chevrolet Silverado 1500 koncem loňského roku chyběl v 23 721 garážích.
Foto: Hyundai
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
16. 6. 2024 6:06
V žebříčku deseti nejčastěji odcizených aut v USA za rok 2023 jsou hned čtyři vozy Kia a dva modely Hyundai. Zajímavá je také skutečnost, že první tři místa obsadily klasické sedany, zatímco ještě v nedávné minulosti se kradly hlavně pick-upy.

Kia a Hyundai podle zjištění amerického Národního úřadu pro kriminalitu v pojišťovnictví (NICB) opanovaly čelní místa v počtu aut, která loni nedobrovolně změnila majitele. "Videa na sociálních sítích ukazující, jak tato vozidla ukrást, pravděpodobně hrála roli v tom, že modely Kia a Hyundai obsadily šest míst, včetně prvních tří, na seznamu deseti nejvíce kradených vozidel," píše se ve zprávě NICB. V první desítce jsou ještě dva modely Hondy a po jednom od Fordu a Chevroletu. Podrobnosti přinášíme ve fotogalerii.

Je ale pozoruhodné, že více než 85 procent osobních vozidel, která byla v USA nahlášena jako odcizená, se díky pátrání policie nebo bezpečnostních agentur vrátilo zpět k právoplatnému majiteli, přičemž 34 procent se našlo do druhého dne od nahlášení.

"Žebříček poukazuje na přetrvávající hrozbu krádeží vozidel v celé zemi," říká k situaci prezident NICB David Glawe . "Spolupracujeme s orgány činnými v trestním řízení a dalšími partnery na nasazení pokročilých technologií a strategií pro boj proti krádežím vozidel ze strany organizovaných zločineckých sítí a jednotlivců. I když se ale snažíme pachatele odrazovat od trestné činnosti, stále je zásadní to, aby lidé zůstali ostražití a přijali proaktivní opatření na ochranu svých vozidel," dodává Glawe.

Jeho slova jsou určena hlavně majitelům vozů značek Kia a Hyundai, z nichž některé mezi lety 2011 až 2021 postrádaly imobilizér. Jde o bezpečnostní zařízení, které zabraňuje nastartovat motor bez správného klíče.

Ke krádeži takového automobilu pak stačí jen nabíjecí USB, jak popisovala virální videa šířící se hlavně na TikToku v polovině roku 2022. Podrobný návod ukazoval, jak taková auta odcizit opravdu snadno, stačí jen sundat plastový kryt sloupku řízení a nastartovat libovolným USB konektorem.

Obě automobilky se nejprve situaci snažily řešit tím, že rozdávaly majitelům postižených aut zámky volantu. Později přidaly ještě aktualizaci softwaru, která prodlužuje dobu, po kterou zní siréna alarmu.

Server Automotive News však nyní přišel se zprávou, že Hyundai i Kia odškodní majitele postižených aut částkou 200 milionů dolarů v rámci urovnání sporu poté, co na ně majitelé podali hromadnou žalobu. Hlavním argumentem žalující strany přitom bylo, že absence imobilizéru porušuje federální předpisy - konkrétně Standard č. 114 o "ochraně před krádeží a zabránění rozjetí automobilu".

Vyrovnání mezi výrobci a majiteli postižených aut také zahrnuje instalaci softwaru proti krádeži a pokrývá náklady na další preventivní opatření, včetně dodatečné montáže imobilizéru.

 

Právě se děje

Další zprávy