Většina řidičů sedí za volantem špatně. Nevhodná poloha může být i nebezpečná

Lukáš Vaverka
10. 3. 2021 6:02
V době, kdy nejmodernější auta sledují okolní provoz a téměř umí sama řídit, se zdají správná poloha za volantem a soustředění méně důležité než dřív. Přesto zůstávají hlavními předpoklady bezpečnosti a komfortu.

Špatná poloha těla při řízení má mnoho následků, od únavy přes pomalejší reakce, bolesti zad, krku, hlavy nebo končetin až po horší následky, případné nehody. Nejrůznější studie přitom ukazují, že podstatná část řidičů sedí za volantem špatně, ať už z lenosti, nebo kvůli špatným návykům.

Foto: Shutterstock

Seřízení zádržných systémů

Většina moderních aut má nastavitelné pásy a opěrky hlavy. Aby tyto prvky, které mají za úkol předcházet poraněním při nehodě, fungovaly účinně, musí být správně nastavené. Horní uložení pásu patří spíš níž, aby pás šel přes rameno, a mohl tedy účinně bránit pohybu těla vpřed. Pro správnou funkci bezpečnostního pásu je taky důležité, aby byl přitažený a vedl přes hrudník.

Pro těhotné ženy, které se tímto pokynem řídit nemohou, existují speciální adaptéry. Opěrka hlavy by pak měla být vždy co nejblíže týlu (některá auta mají pro přesné seřízení dokonce podélný posuv) a "zařezávat" s temenem, aby se hlava při zadním nárazu nepřevalila přes ni dozadu.

 

Právě se děje

Další zprávy