Většina řidičů sedí za volantem špatně. Nevhodná poloha může být i nebezpečná

Lukáš Vaverka
10. 3. 2021 6:02
V době, kdy nejmodernější auta sledují okolní provoz a téměř umí sama řídit, se zdají správná poloha za volantem a soustředění méně důležité než dřív. Přesto zůstávají hlavními předpoklady bezpečnosti a komfortu.

Špatná poloha těla při řízení má mnoho následků, od únavy přes pomalejší reakce, bolesti zad, krku, hlavy nebo končetin až po horší následky, případné nehody. Nejrůznější studie přitom ukazují, že podstatná část řidičů sedí za volantem špatně, ať už z lenosti, nebo kvůli špatným návykům.

Foto: Shutterstock

Neseďte moc blízko

Snaha mít všechno v dosahu může snadno vést k opačnému extrému, který je kontraproduktivní. Zejména lidé drobnější postavy mají někdy tendenci mít všechno co nejblíž a sedí takzvaně na zajíce. Jenže s volantem blíž než čtvrt metru od trupu airbag není účinný a může naopak způsobit poranění.

Současně s tím se zmenšuje vzdálenost očí od sloupků čelního skla a zrcátek, a tím trpí výhled všemi jinými směry než přímo vpřed. Když takového řidiče potkáte v provozu, dbejte zvýšené opatrnosti. Nemá totiž přehled o dění okolo sebe, jeho reakce jsou zmatené a z těchto důvodů bude pravděpodobně i nervózní a nepředvídatelný - tomu všemu by se dalo předejít správným nastavením sedadla.

 

Právě se děje

Další zprávy