Většina řidičů sedí za volantem špatně. Nevhodná poloha může být i nebezpečná

Lukáš Vaverka
10. 3. 2021 6:02
V době, kdy nejmodernější auta sledují okolní provoz a téměř umí sama řídit, se zdají správná poloha za volantem a soustředění méně důležité než dřív. Přesto zůstávají hlavními předpoklady bezpečnosti a komfortu.

Špatná poloha těla při řízení má mnoho následků, od únavy přes pomalejší reakce, bolesti zad, krku, hlavy nebo končetin až po horší následky, případné nehody. Nejrůznější studie přitom ukazují, že podstatná část řidičů sedí za volantem špatně, ať už z lenosti, nebo kvůli špatným návykům.

Foto: Shutterstock

Volant držte po stranách

Dříve prosazované držení volantu s rukama odpovídajícíma poloze hodinových ručiček "za deset dvě" není úplně špatně, i když modernější "tři čtvrtě na tři" je vhodnější, protože umožňuje větší rozsah zatáčení bez přehmatávání. Špatně je ale především všechno ostatní: volant je potřeba vždy držet oběma rukama, jen tak má řidič auto pod kontrolou. Ležérní opření lokte té jediné ruky, kterou volant držíte, o dveře nebo loketní opěrku předem zhoršuje šance správně zareagovat na nečekanou situaci. Uchopit volant zespodu znamená nemít auto vůbec pod kontrolou a držení volantu za horní část věnce rovnou přináší riziko pochroumání ruky při odpálení airbagů.

 

Právě se děje

Další zprávy