Technici na emisní stanici se přiznali k podvodům. Čeká je pokuta v řádu tisíců

Eva Srpová Eva Srpová
17. 9. 2024 12:08
Na emisní stanici v Olomouci kontrola našla nedovolené přístroje. Technici se následně přiznali k tomu, že při měření skutečně podváděli. Čeká je pokuta, podle prohlášení ministerstva dopravy půjde o částku v hodnotě několika tisíc.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo dopravy zveřejnilo zprávu, že další emisní stanice dostala stopku. Resort se v posledních týdnech zaměřuje na kontroly stanic, které si vytipovává podle podezřelých výsledků.

Ke kontrole na stanici došlo podle resortu minulý týden. Stanice měla podle analýzy dat z informačního systému technických prohlídek podezřelé naměřené hodnoty. "Kontrola na místě obavy potvrdila, stanice měření emisí proto dostala okamžitý zákaz činnosti. Provozovateli i technikům nyní hrozí pokuty," informuje ministerstvo v tiskové zprávě.

Po zahájení kontroly na jedné ze stanic v Olomouci inspektoři zjistili, že jsou na pracovišti nedovolené přístroje pro nasimulování teploty motoru a otáček. Nebyly ale v době kontroly napojeny k přístrojům pro měření emisí a ani se nenacházely v jejich bezprostřední blízkosti.

"V provozovně byly dva měřiče kouřivosti výfukových zplodin, tak zvané opacimetry, z nichž jeden měl porušené plomby, druhý byl v pořádku. Na přístroji s porušenými plombami zakázal státní odborný dozor neprodleně měřit až do doby provedení nové kalibrace přístroje," popisuje se v prohlášení ministerstva.

Na přístroji, který byl opatřen neporušenými plombami, provedli kontrolní technici měření u třech vozidel. Při těchto měřeních se kontroloval pracovní postup při měření, jedno auto nevyhovělo.

Kontrolující tak podle tiskového mluvčího Františka Jemelky konstatovali, že postup byl v pořádku. "Následně se ovšem oba kontrolní technici doznali k používání nedovolených, neschválených přístrojů. Z tohoto důvodu bylo nařízeno okamžité zastavení měření emisí na této stanici," dodává Jemelka.

Mohlo by vás zajímat:

Při kontrole se projevily také drobnější administrativní chyby.

"Na základě uvedených zjištění pošle státní odborný dozor podněty na příslušný krajský úřad a obec s rozšířenou působností k zahájení přestupkového řízení. Provozovateli jedné z olomouckých stanic měření emisí a samotným kontrolním technikům tak hrozí tisícové pokuty," uvádí ministerstvo dopravy.

Pro fyzické osoby je sankce až 50 tisíc korun, v případě, že si technik za vydání certifikátu pro nevyhovující auto vzal také úplatek, lze udělit pokutu až půl milionu korun. Právnickým osobám lze podle druhu deliktu uložit sankci až do pěti milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy