Tady raději netankujte. Pokuty za nekvalitní paliva dostaly další čerpací stanice

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 7. 2024 6:02
Tři nové pokuty a dvě pokuty potvrzené po odvolání. Česká obchodní inspekce od začátku roku zveřejnila rozhodnutí o uložení pokuty za nejakostní paliva celkem v pěti případech. Zatímco "nové" pokuty spadají mezi ty nižší, pokuty potvrzené i po odvolání provozovatelů čerpacích stanic jsou naopak v řádu statisíců korun. Podívejte se do galerie, kde možná raději netankovat.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Silmet Plus v Žatci

6. února pak ČOI potvrdila také vysokou pokutu pro firmu Silmet Plus, kterou dostala už v roce 2022. Původně to bylo 500 tisíc korun, po změně rozhodnutí klesla na 450 tisíc korun. Problémem byla motorová nafta na čerpací stanici na adrese Bezděkov 2922, 43801 Žatec, konkrétně ukazatel "oxidační stabilita NM". "Zjištěná hodnota činila 649 g/m³, oproti normou stanovené maximální hodnotě 33 g/m³," píše se v rozhodnutí z roku 2022.

Jak vysvětluje Kverulant.org, v bionaftě se při delším skladování tvoří různé nerozpuštěné látky, kaly a usazeniny. "Hodnota celkové nerozpustné úsady se označuje jako oxidační stabilita a hodnotí odolnost nafty proti chemickým změnám doprovázených tvorbou úsad při dlouhodobém skladování a při vystavení zvýšeným teplotám," píše web. "Nevyhovující výsledek oxidační zkoušky ukazuje na nestabilní produkt, který může způsobit poškození palivového systému vozidla," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy