Jak velký skok udělala nová Škoda Octavia? Detailně jsme ji porovnali s předchůdcem

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 11. 2019 6:02
Nejlepší Octavia všech dob. Přesně tak označuje čtvrtou generaci stěžejního modelu Škoda její šéf Bernhard Maier. A při pohledu na zcela jiný design exteriéru i interiéru nebo možnosti konektivity a asistenčních systémů se vlastně tomuto prohlášení ani nelze divit. Přesto jsme novinku, alespoň na papíře, postavili bok po boku s dosluhujícím předchůdcem. Jak moc vyniknou změny nové generace?

Opět větší kufr

Škoda Octavia byla v nižší střední třídě etalonem vnitřní prostornosti, a to by se nemělo změnit ani v nadcházející generaci. Ačkoliv je nárůst rozměrů minimální, uvnitř je o něco málo místa více v podélném směru, oficiálně je vzadu před koleny o 5 mm více, celkově tedy 78 mm, i nad hlavami cestujících. Minimálně tedy u předních sedadel.

Mezi sedákem a stropem vpředu totiž škodovka nově udává 1040, respektive 1039 mm u kombi (dříve 983 mm). Vzadu se naopak číslo zmenšilo - u liftbacku z 980 na 970 mm a u kombi z 995 na 985 mm. Minimálně se zmenšila také šířka prostoru pro zadní cestující a naopak zvětšila ta stejná veličina vpředu.

Alfou a omegou Octavie zůstává kufr. Jeho objem nestoupl nikterak zásadně, v liftbacku (fotka vlevo) jde o 600 litrů. Doposud měl model 590 litrů, nárůst je tedy o 10 litrů.

Kombi (fotka vpravo) se dostává na 640 litrů. Předchůdce nabídl 610 litrů, to znamená, že čtvrtá generace získala k dobru 30 litrů. Některé z nich přitom přichází jen kvůli jinak tvarovanému obložení, které lépe kopíruje karoserii. Na druhou stranu to u kombi znamená, že jde opět o premianta segmentu. Kia Ceed SW s 625 litry je tak překonána.

U obou karoserií přitom platí, že se zmenšila délka nákladového prostoru, ale zůstala zachována jeho šířka.

 

Právě se děje

Další zprávy