Jak velký skok udělala nová Škoda Octavia? Detailně jsme ji porovnali s předchůdcem

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 11. 2019 6:02
Nejlepší Octavia všech dob. Přesně tak označuje čtvrtou generaci stěžejního modelu Škoda její šéf Bernhard Maier. A při pohledu na zcela jiný design exteriéru i interiéru nebo možnosti konektivity a asistenčních systémů se vlastně tomuto prohlášení ani nelze divit. Přesto jsme novinku, alespoň na papíře, postavili bok po boku s dosluhujícím předchůdcem. Jak moc vyniknou změny nové generace?

Úplně nový interiér

Kde poznáte, že se Octavia změnila nejvíce? Ano, v interiéru. Tam nezůstal kámen na kameni. Dvouramenný volant je více estetickou než praktickou novinkou, ačkoliv chromované ovládací válečky, kterými disponuje, působí hodnotným dojmem.

Co už prakticky zaměřené uživatele zajímat bude, to je středová konzole. Začněme tím, že volně stojící displej multimediálního systému se přesunul nově do horní části palubní desky více do zorného pole řidiče. To si Octavia půjčuje ze Scaly a Kamiqu, tedy modelů, které s tímto konceptem přišly u škodovky jako první.

Ubylo také tlačítek. Nově se většina funkcí ovládá přes obrazovku a pouze ty nejnutnější a nejvyužívanější mají standardní ovladač. Zapomenout tak je potřeba třeba na samostatný panel klimatizace a ventilace. Teplotu už lze upravovat jen v menu palubního systému. Jak si jistě také všimnete na fotografii, místo klasického voliče dvouspojkového automatu je jen minimalistická páčka. To proto, že vůz má vůbec poprvé řazení shift-by-wire, jinými slovy chybí mechanické spojení se skříní převodovky.

Nové jsou také dekorační plochy, ambientní osvětlení má deset různých barev a rozšířena byla nabídka výbavových prvků.

 

Právě se děje

Další zprávy