Neopovrhujte vrakovištěm. Poradíme, kdy se tam vyplatí koupit náhradní díly

Vladislav Jasan
30. 7. 2019 6:02
Pro šetrného motoristu může být vrakoviště místem, kde výhodně pořídí jinak drahé náhradní díly. Může ušetřit a často se paradoxně dostat i ke kvalitnějším kusům, než by byl originální díl koupený za draho v servisu. Poradíme, co beztrestně na "vrakáči" koupit a jak se nespálit.

V předchozích dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje, pravidelnou údržbu auta a také na vysvětlení rozdílů mezi nejrůznějšími typy náhradních dílů.

Foto: Radek Pecák

Co na vrakovišti koupit? Jednoduchou mechaniku

Dalším vhodným sortimentem z vrakoviště jsou jednodušší mechanické komponenty - třeba za sněhem ohnutý mechanismus stěračů najdete náhradu nejlépe "na vrakáči z bouračky". Totéž platí pro "stahovačky" (nůžkový mechanismus stahování okna), po drobných kolizích ohnuté panty kapot a další mechanické díly, které jsou nové drahé, do kterých "je vidět" a případné vady lze snadno odhalit.

Bez rizika lze na vrakovišti nakupovat i věci jako kryty motorů včetně zvukových izolací kapot, plastové výplně podběhů, expanzní nádržky a nádržky ostřikovačů (ty bývají u některých aut až nemístně drahé i v aftermarketu), airboxy a vedení k nim.

Pokud se vám také někde na polní cestě podaří prorazit olejovou vanu, nebo dokonce palivovou nádrž, rozhodně se poohlédněte po vrakovištích. Oba tyto díly tam vyjdou výrazně levněji než kdekoli jinde.

 

Právě se děje

Další zprávy