Neopovrhujte vrakovištěm. Poradíme, kdy se tam vyplatí koupit náhradní díly

Vladislav Jasan
30. 7. 2019 6:02
Pro šetrného motoristu může být vrakoviště místem, kde výhodně pořídí jinak drahé náhradní díly. Může ušetřit a často se paradoxně dostat i ke kvalitnějším kusům, než by byl originální díl koupený za draho v servisu. Poradíme, co beztrestně na "vrakáči" koupit a jak se nespálit.

V předchozích dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje, pravidelnou údržbu auta a také na vysvětlení rozdílů mezi nejrůznějšími typy náhradních dílů.

Foto: iStock

Co na vrakovišti koupit? Části interiéru

Drobné i větší součásti interiérů jsou dalším sortimentem, pro který je vrakoviště ideálním zdrojem. Originály bývají i na starší vozy nemístně drahé, aftermarket zhusta takřka neexistuje, přitom na vrakovištích je spousta vozů havarovaných nebo s fatálním poškozením mechaniky, jejichž interiéry jsou zachovalé. Výborná zpráva pro majitele dětí, psů a podobných entit kabinám vozů nepřátelských. Pokud vám pes okouše roletku v kufru, plato nebo madla dveří, nejlépe nakoupíte na vrakovišti. Posoudit stav dveřních výplní, čalounění sedaček nebo dekoračních panelů navíc zvládne každý. 

Z vrakoviště dává smysl nakupovat díly i pro opravy po nehodách - pokud zhodnotíte, že po nehodě se auto vyplatí opravit, že třeba sice "šly ven pytle", ale celkově nejde o totální škodu, má smysl se podívat třeba po palubní desce, volantu či samotných jednotkách airbagů právě na vrakovišti. Rozdíl cen oproti novým dílům je několikanásobný, aftermarketová nabídka omezená či dokonce nulová.

 

Právě se děje

Další zprávy